Zapiekanka z beszamelem
SKŁADNIKI
Farsz
1 brokuł
10 średnich
ziemniaków
400 g
podwędzanej kiełbasy
1 por
Beszamel
2 łyżki
masła
2 łyżki
mąki
400 ml
mleka
2 ząbki
czosnku
przyprawy:
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Ponadto
250 g sera
żółtego
przyprawy:
oregano, majeranek, zioła prowansalskie
masło do
posmarowania naczynia żaroodpornego
WYKONANIE
Farsz: Ziemniaki obrać, pokroić w talarki. Brokuł umyć
i obrać w różyczki. Umyte ziemniaki umieścić w garnku z osoloną wodą, gotować
około 5 minut (żeby lekko zmiękły, ale się nie rozpadały). Brokuła ugotować na
parze (ewentualnie w wodzie) przez około 3 minuty. Kiełbasę pokroić w plastry.
Por umyć i pokroić białą część w talarki.
Beszamel: W garnuszku rozpuścić masło, dodać mąkę, dobrze
wymieszać żeby nie było grudek. Mieszając łyżką wlać mleko, doprawić solą,
pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej, dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek. Mieszać podgrzewając do momentu, aż beszamel będzie bardzo gorący. Na
tarce zetrzeć ser i dodać do gorącego beszamelu (zostawić część na posypanie
góry zapiekanki), wymieszać.
Piekarnik nagrzać do
temperatury 200°C. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Układać następujące
warstwy:
Ziemniaki, kiełbasa, brokuły, sos
beszamelowy, przyprawy.
Ziemniaki, kiełbasa, całość pozostałego
brokuła, sos beszamelowy, przyprawy.
Ziemniaki, kiełbasa, por, sos
beszamelowy, przyprawy.
Ziemniaki (nie za gęsto), sos
beszamelowy, ser, przyprawy (najwięcej oregano).
Na naczynie nałożyć pokrywę i
zapiekać w nagrzanym piekarniku przez 40 minut.
W moim
zestawie przypraw miałam oregano, majeranek i zioła prowansalskie. Ale to
zależy od smaków.