wtorek, 24 października 2017

CIASTO Z PIANKĄ CZEKOLADOWĄ

CIASTO Z PIANKĄ CZEKOLADOWĄ





SKŁADNIKI:


42 herbatniki (ja zużyłam 1,5 opakowania herbatników zbożowych z Biedronki) na 2 warstwy.

okrągłe biszkopty
kakao do posypania



NA BUDYŃ:


1 l mleka

2 budynie waniliowe
0,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
2 całe jajka
cukier waniliowy
kostka masła 200 g

KREM CZEKOLADOWY:


gorzka czekolada 

1 łyżka kakao
2 łyżki cukru
szklanka mleka
2 śmietany śnieżki
galaretka cytrynowa



GOTUJEMY BUDYŃ:



Połowę mleka gotujemy razem z cukrami i masłem. W drugiej części mieszamy mąkę, budynie oraz roztrzepane jajka. Gdy mleko zacznie się gotować przelewamy go do mąki, a następnie z powrotem do garnka. Cały czas mieszamy i chwilkę gotujemy. 


SKŁADANIE CIASTA
:


Blachę o wymiarach 25/40 cm wykładamy folią spożywczą, aż do samej góry. Układamy warstwę ciastek. Wylewamy gorący budyń. Przykrywamy herbatnikami i odstawiamy do wystudzenia.


MASA CZEKOLADOWA:



Mleko mocno podgrzewamy, dodajemy połamaną czekoladę oraz kakao i cukier. Mieszamy i wyłączamy ogień. Mieszamy do chwili, aż wszystkie składniki rozpuszczą się. Studzimy, a następnie chowamy do lodówki. Mleko ma być mocno schłodzone. Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody. Odstawiamy do schłodzenia. Do czekoladowego mleka wsypujemy śnieżki i ubijamy na szybkich obrotach aż będzie gęste. Powoli wlewamy galaretkę i ciągle ubijamy. Wykładamy na herbatniki (ciasto ma być zimne) 

Na wierzch układamy biszkopty i posypujemy kakao. Możemy również wyłożyć warstwę herbatników (potrzeba nam  jeszcze 21 sztuk) Wkładamy do lodówki, żeby dobrze się schłodziło. 

Smacznego :)


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...