CIASTO Z PIANKĄ CZEKOLADOWĄ
SKŁADNIKI:
42 herbatniki (ja zużyłam 1,5 opakowania herbatników zbożowych z Biedronki) na 2 warstwy.
okrągłe biszkopty
kakao do posypania
NA BUDYŃ:
1 l mleka
2 budynie waniliowe
0,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
2 całe jajka
cukier waniliowy
kostka masła 200 g
KREM CZEKOLADOWY:
gorzka czekolada
1 łyżka kakao
2 łyżki cukru
szklanka mleka
2 śmietany śnieżki
galaretka cytrynowa
GOTUJEMY BUDYŃ:
Połowę mleka gotujemy razem
z cukrami i masłem. W drugiej części mieszamy mąkę, budynie oraz roztrzepane
jajka. Gdy mleko zacznie się gotować przelewamy go do mąki, a następnie z
powrotem do garnka. Cały czas mieszamy i chwilkę gotujemy.
SKŁADANIE CIASTA:
Blachę o wymiarach 25/40 cm
wykładamy folią spożywczą, aż do samej góry. Układamy warstwę ciastek. Wylewamy
gorący budyń. Przykrywamy herbatnikami i odstawiamy do wystudzenia.
MASA CZEKOLADOWA:
Mleko mocno podgrzewamy,
dodajemy połamaną czekoladę oraz kakao i cukier. Mieszamy i wyłączamy ogień.
Mieszamy do chwili, aż wszystkie składniki rozpuszczą się. Studzimy, a
następnie chowamy do lodówki. Mleko ma być mocno schłodzone. Galaretkę
rozpuszczamy w szklance wody. Odstawiamy do schłodzenia. Do czekoladowego mleka
wsypujemy śnieżki i ubijamy na szybkich obrotach aż będzie gęste. Powoli
wlewamy galaretkę i ciągle ubijamy. Wykładamy na herbatniki (ciasto ma być
zimne)
Na wierzch układamy
biszkopty i posypujemy kakao. Możemy również wyłożyć warstwę herbatników
(potrzeba nam jeszcze 21 sztuk) Wkładamy do lodówki, żeby dobrze się
schłodziło.
Smacznego :)