ZAPIEKANKA KEBAB
Składniki:
40 dag chudej łopatki wieprzowej
2 woreczki ryżu
4
ogórki konserwowe
1 mała papryka czerwona
1 mała papryka żółta
2 nieduże cebulki
1/2 opakowania przyprawy do kebaba
majonez
ketchup pikantny
40 dag sera żółtego
olej
Sposób wykonania:
Ugotować ryż według przepisu na opakowaniu.
Mięso
pokroić w drobną kostkę, wymieszać z przyprawą kebab i podsmażyć na oleju,
cebulkę pokroić w piórka i dodać do mięsa pod koniec smażenia, aby się
delikatnie tez podsmażyła.
Paprykę
pokroić w paski, a ogórki w pół plasterki. Ser zetrzeć na tarce o grubych
oczkach.
Do
naczynia żaroodpornego wsypać ryż, rozsmarować na nim warstwę majonezu, a na
nim warstwę ketchupu, wyłożyć 1/3 startego sera, a następnie wyłożyć mięso z
cebulką. Na mięsie rozsmarować cienką warstwę majonezu, a na nim warstwę
ketchupu i wysypać 1/2 pozostałego startego sera. Następnie wyłożyć pokrojone
ogórki, a na nich paprykę i znowu rozsmarować warstwę majonezu, na to warstwę
ketchupu i posypać pozostałym serem.
Wstawić
do nagrzanego piekarnika bez przykrycia.
Zapiekać
w temp 180 stopni, ok. 30 min.