wtorek, 24 października 2017

ZAPIEKANKA KEBAB

ZAPIEKANKA KEBAB


Składniki:

 40 dag chudej łopatki wieprzowej
 2 woreczki ryżu
4 ogórki konserwowe
 1 mała papryka czerwona
 1 mała papryka żółta
 2 nieduże cebulki
 1/2 opakowania przyprawy do kebaba
 majonez
 ketchup pikantny
 40 dag sera żółtego
 olej

Sposób wykonania:


Ugotować ryż według przepisu na opakowaniu.
Mięso pokroić w drobną kostkę, wymieszać z przyprawą kebab i podsmażyć na oleju, cebulkę pokroić w piórka i dodać do mięsa pod koniec smażenia, aby się delikatnie tez podsmażyła.
Paprykę pokroić w paski, a ogórki w pół plasterki. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Do naczynia żaroodpornego wsypać ryż, rozsmarować na nim warstwę majonezu, a na nim warstwę ketchupu, wyłożyć 1/3 startego sera, a następnie wyłożyć mięso z cebulką. Na mięsie rozsmarować cienką warstwę majonezu, a na nim warstwę ketchupu i wysypać 1/2 pozostałego startego sera. Następnie wyłożyć pokrojone ogórki, a na nich paprykę i znowu rozsmarować warstwę majonezu, na to warstwę ketchupu i posypać pozostałym serem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika bez przykrycia. 

Zapiekać w temp 180 stopni, ok. 30 min.

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...