wtorek, 24 października 2017

Roladki z mięsa mielonego

Roladki z mięsa mielonego

Składniki

0,5 kg mięsa mielonego
3 ogórki konserwowe
1 cebula
3 łyżki musztardy
kilka plasterków boczku
1 jajko
sól, pieprz, przyprawa do mięsa wieprzowego,
papryka słodka, majeranek
3 łyżki bułki tartej + dodatkowo
do obtoczenia roladek

Przygotowanie:
Mięso przekładamy do miski. Wbijamy jedno jajko. Dodajemy wszystkie przyprawy i 3 łyżki bułki tartej. Całość mieszamy ręką do uzyskania jednolitej masy. Następnie mięso dzielimy na 5 części i z każdej z nich formujemy owalny placek. Każdy z nich smarujemy około 1/2 łyżeczki musztardy. Cebulkę kroimy w piórka, natomiast ogórki konserwowe w paski. Na przygotowanym wcześniej mięsie układamy plasterek boczku, pół ogórka i kilka piórek cebulki. 
Zawijamy boki i następnie mięso zwijamy jak roladę. Tak przygotowane roladki obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rumiany kolor z każdej strony ;) Polecam z kaszą jęczmienną ;)


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...