Kotlet de volaille'a po mojemu
SKŁADNIKI:
pierś z kurczaka 1 szt podwójna
masło -12,5 dag
jajko -1 szt
bułka tarta -3 łyżki
mąka -2 łyżki
sól i pieprz
tłuszcz do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Filety z kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na 4 porcje, lekko rozbić tłuczkiem.
Następnie obsypać filety solą i pieprzem.
Masło mocno schłodzone, pokroić w słupki.
Każdy słupek masła, układać na filecie drobiowym.
Zwijać filety jak krokiety, spiąć wykałaczkami .
Jajko wybić do miski, roztrzepać widelcem z solą i pieprzem.
Panierować kotlety w mące, jajku i tartej bułce.
Smażyć kotlety w głębokim tłuszczu, na wolnym ogniu przez kilka minut na złoty kolor.