Łopatka wieprzowa pieczona w piekarniku z
cebulą i czosnkiem
Składniki:
1 kg łopatki wieprzowej
5 dużych cebul
7 ząbków czosnku
marynata: 1/4 szklanki keczupu, 2 łyżki musztardy, 5 łyżek sosu
sojowego, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki
Przygotowanie
Łopatkę kroimy w plastry, delikatnie rozbijamy. Cebulę
i czosnek kroimy w cienkie plastry.
Mięso umieszczamy w misce, zalewamy marynatą.
Dokładnie mieszamy.
W naczyniu żaroodpornym układamy mięso, przekładamy je
cebulą i czosnkiem. Naczynie żaroodporne przykrywamy lub wkładamy do rękawa do
pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 2h. Na ostatnie 30 minut
ściągamy pokrywkę lub przecinamy folię.