poniedziałek, 27 listopada 2017

Łopatka wieprzowa pieczona w piekarniku z cebulą i czosnkiem

Łopatka wieprzowa pieczona w piekarniku z cebulą i czosnkiem


Składniki:

1 kg łopatki wieprzowej
5 dużych cebul
7 ząbków czosnku
marynata: 1/4 szklanki keczupu, 2 łyżki musztardy, 5 łyżek sosu sojowego, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki

Przygotowanie

Łopatkę kroimy w plastry, delikatnie rozbijamy. Cebulę i czosnek kroimy w cienkie plastry.

Mięso umieszczamy w misce, zalewamy marynatą. Dokładnie mieszamy. 

W naczyniu żaroodpornym układamy mięso, przekładamy je cebulą i czosnkiem. Naczynie żaroodporne przykrywamy lub wkładamy do rękawa do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 2h. Na ostatnie 30 minut ściągamy pokrywkę lub przecinamy folię.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...