Kasza jęczmienna z kurczakiem i warzywami
1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
20 małych brukselek
pół opakowania mrożonej mieszanki chińskiej
pół szklanki kaszy jęczmiennej perłowej
1 cebula
1 łyżka jasnego sosu sojowego
pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
1/3 łyżeczki garam masala
sól
pieprz
olej rzepakowy
Przygotowanie:
Z sosu sojowego, słodkiej papryki, imbiru i odrobiny
oleju robimy marynatę, którą zalewamy pierś, odstawiamy na pół godziny. Kaszę
płuczemy na sicie i gotujemy al dente (trwa to około 5 minut), odcedzamy.
Kurczaka wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy 40 minut w 190 stopniach.
Brukselkę obieramy z brzydkich zewnętrznych liści, myjemy, osuszamy i skrapiamy
małą ilością oleju. Wkładamy ją do piekarnika (obok kurczaka) 15 minut przed
końcem pieczenia mięsa - wszystko ładnie razem dojdzie. Pokrojoną w drobną
kostkę cebulę smażymy do zrumienienia, następnie dodajemy mieszankę chińską. Wszystko
smażymy 2 minuty. Kurczaka wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na chwilę. Kaszę
mieszamy z warzywami, pieczoną brukselką, doprawiamy solą i pieprzem, można
dolać do tego sos z pieczenia mięsa, mieszamy. Na wszystko kładziemy grube
plasterki piersi z kurczaka.