PYSZNY CHLEBEK BEZ
WYRASTANIA
SKŁADNIKI:
2 szklanki ciepłej wody
4 dag świeżych drożdży
0,5 kg mąki pszennej tortowej
łyżeczka soli
łyżka cukru
5 łyżek płatków owsianych górskich
garść słonecznika łuskanego
garść siemienia lnianego
WYKONANIE:
Do miski wlewamy wodę, dodajemy pokruszone drożdże i mieszamy aż drożdże się rozpuszczą, następnie dodajemy sól oraz cukier-mieszamy. Dalej dodajemy słonecznik, siemię lniane i płatki owsiane-mieszamy.
2 szklanki ciepłej wody
4 dag świeżych drożdży
0,5 kg mąki pszennej tortowej
łyżeczka soli
łyżka cukru
5 łyżek płatków owsianych górskich
garść słonecznika łuskanego
garść siemienia lnianego
WYKONANIE:
Do miski wlewamy wodę, dodajemy pokruszone drożdże i mieszamy aż drożdże się rozpuszczą, następnie dodajemy sól oraz cukier-mieszamy. Dalej dodajemy słonecznik, siemię lniane i płatki owsiane-mieszamy.
Potem
wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy aż powstanie lejące się ciasto.
Tak
powstałe ciasto wlewamy do blaszki. Ja używałam foremki j o wymiarach 25x12cm.
Wierzch
można jeszcze posypać słonecznikiem i siemieniem lnianym albo zostawić tak jak
jest :).
Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170C przez ok.40-45 minut. Chleb musi mieć złoty kolor.
Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170C przez ok.40-45 minut. Chleb musi mieć złoty kolor.