poniedziałek, 27 listopada 2017

PYSZNY CHLEBEK BEZ WYRASTANIA

PYSZNY CHLEBEK BEZ WYRASTANIA


SKŁADNIKI:
2 szklanki ciepłej wody
4 dag świeżych drożdży
0,5 kg mąki pszennej tortowej
łyżeczka soli
łyżka cukru
5 łyżek płatków owsianych górskich
garść słonecznika łuskanego
garść siemienia lnianego

WYKONANIE:
Do miski wlewamy wodę, dodajemy pokruszone drożdże i mieszamy aż drożdże się rozpuszczą, następnie dodajemy sól oraz cukier-mieszamy. Dalej dodajemy słonecznik, siemię lniane i płatki owsiane-mieszamy.
Potem wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy aż powstanie lejące się ciasto.
Tak powstałe ciasto wlewamy do blaszki. Ja używałam foremki j o wymiarach 25x12cm.

Wierzch można jeszcze posypać słonecznikiem i siemieniem lnianym albo zostawić tak jak jest :).
Chleb  pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170C przez ok.40-45 minut. Chleb  musi mieć złoty kolor.

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...