poniedziałek, 27 listopada 2017

PIERŚ INDYCZA FARSZEROWANA

PIERŚ INDYCZA   FARSZEROWANA


Składniki

1 kg piersi indyka
sok z połowy cytryny
30 dag łopatki wieprzowej
po pół pęczka natki i koperku
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
olej
sól, pieprz
słodka i ostra
papryka

Sposób przygotowania


 Pierś indyka umyj starannie pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Rozetnij tak, aby powstał płaski i równy kawałek mięsa. Przykryj go kawałkiem foli spożywczej i dokładnie rozbij tłuczkiem do mięsa.

 Przygotowany płat mięsa skrop sokiem wyciśniętym z połowy cytryny, posyp solą, pieprzem oraz mieloną ostrą papryką. Łopatkę opłucz, pokrój na kawałki. Zioła umyj i dokładnie osusz. Natkę pozostaw z łodyżkami, z koperku oderwij piórka. Mięso wieprzowe przepuść przez maszynkę razem z ziołami.

 Do zmielonej masy dodaj jajko, starannie wymieszaj. Dopraw całość solą oraz pieprzem. Zagęść bułką tartą. Przygotowany farsz mięsno-ziołowy rozłóż na płacie mięsa. Zwiń roladę, obwiąż ją ciasno bawełnianym sznurkiem. Natrzyj starannie mieloną słodką papryką. Przesmaż na kilku łyżkach oleju.

 Przesmażoną roladę włóż do rękawa do pieczenia, umieść w naczyniu żaroodpornym. Piecz 60 min w 180 st. Rozetnij rękaw. Dopiekaj jeszcze 20-30 minut.

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...