PIERŚ INDYCZA FARSZEROWANA
Składniki
1 kg piersi indyka
sok z połowy cytryny
30 dag łopatki wieprzowej
po pół pęczka natki i koperku
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
olej
sól, pieprz
słodka i ostra
papryka
Sposób przygotowania
Pierś indyka umyj starannie pod bieżącą wodą,
osusz papierowym ręcznikiem. Rozetnij tak, aby powstał płaski i równy kawałek
mięsa. Przykryj go kawałkiem foli spożywczej i dokładnie rozbij tłuczkiem do
mięsa.
Przygotowany płat mięsa skrop sokiem wyciśniętym z połowy cytryny, posyp solą, pieprzem oraz mieloną ostrą papryką. Łopatkę opłucz, pokrój na kawałki. Zioła umyj i dokładnie osusz. Natkę pozostaw z łodyżkami, z koperku oderwij piórka. Mięso wieprzowe przepuść przez maszynkę razem z ziołami.
Do zmielonej masy dodaj jajko, starannie wymieszaj. Dopraw całość solą oraz pieprzem. Zagęść bułką tartą. Przygotowany farsz mięsno-ziołowy rozłóż na płacie mięsa. Zwiń roladę, obwiąż ją ciasno bawełnianym sznurkiem. Natrzyj starannie mieloną słodką papryką. Przesmaż na kilku łyżkach oleju.
Przesmażoną roladę włóż do rękawa do pieczenia, umieść w naczyniu żaroodpornym. Piecz 60 min w 180 st. Rozetnij rękaw. Dopiekaj jeszcze 20-30 minut.
Przygotowany płat mięsa skrop sokiem wyciśniętym z połowy cytryny, posyp solą, pieprzem oraz mieloną ostrą papryką. Łopatkę opłucz, pokrój na kawałki. Zioła umyj i dokładnie osusz. Natkę pozostaw z łodyżkami, z koperku oderwij piórka. Mięso wieprzowe przepuść przez maszynkę razem z ziołami.
Do zmielonej masy dodaj jajko, starannie wymieszaj. Dopraw całość solą oraz pieprzem. Zagęść bułką tartą. Przygotowany farsz mięsno-ziołowy rozłóż na płacie mięsa. Zwiń roladę, obwiąż ją ciasno bawełnianym sznurkiem. Natrzyj starannie mieloną słodką papryką. Przesmaż na kilku łyżkach oleju.
Przesmażoną roladę włóż do rękawa do pieczenia, umieść w naczyniu żaroodpornym. Piecz 60 min w 180 st. Rozetnij rękaw. Dopiekaj jeszcze 20-30 minut.