piątek, 10 listopada 2017

Sałatka cebulowa

Sałatka cebulowa
Składniki:
1 kg cebuli
puszka groszku
puszka kukurydzy
5 jajek
kilka ogórków kiszonych
średni słoiczek majonezu

Zalewa:
 2 szklanki wody, ¾ szklanki cukru, ½ szklanki octu, 2 liście laurowe, 2-3 ziela angielskie
Wykonanie:

Cebulę pokroić w  piórka. Składniki zalewy zagotować. Wrzucić do niej cebulę na około 10 minut. Po tym czasie odcedzić. Odłożyć do wystudzenia. Liście i ziela angielskie wyrzucić. Dodać odsączony groszek i kukurydzę, ugotowane i pokrojone w kostkę jajka oraz pokrojone w kostkę ogórki. Całość wymieszać z majonezem. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...