Sałatka z
kurczaka i brukselki podawana na ciepło
Składniki:
12-15 brukselek
2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
1 czerwona papryka
2 garści roszponki
Przyprawy do kurczaka:
po dużej szczypcie na każdy filet: soli, mielonego pieprzu, słodkiej mielonej papryki, curry, majeranku
Dodatkowo:
1 łyżeczka oleju do smażenia
Przygotowanie:
Kurczaka nacieram przyprawami i przekładam na patelnię z rozgrzanym olejem, patelnię przykrywam. Po kilku minutach przewracam mięso na drugą stronę, by się równo zarumieniło, a potem zmniejszam ogień i dalej pod przykryciem duszę ok. 20 minut. Paprykę kroję i dorzucam na patelnię - podczas duszenia mięsa wytworzy się sos. Pozwalam przez chwilę mięsu odpocząć - na patelni, po czym kroję je na plastry.
Na 10 minut przed końcem duszenia mięsa szykuję brukselkę: (by pozbyć się goryczy, przed gotowaniem brukselki schładzam przez godzinę w zamrażalniku). Zagotowuję ok. 1 litra wody z pół łyżeczki cukru i płaską łyżeczką soli, i do wrzątku wrzucam kapustki. Gotuję 8-10 minut, by zmiękła, ale pozostała lekko chrupiąca.
Na talerz wykładam roszponkę, oraz przekrojone na pół brukselki, i kurczaka z kawałkami papryki. Całość polewam sosem z patelni.
2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
1 czerwona papryka
2 garści roszponki
Przyprawy do kurczaka:
po dużej szczypcie na każdy filet: soli, mielonego pieprzu, słodkiej mielonej papryki, curry, majeranku
Dodatkowo:
1 łyżeczka oleju do smażenia
Przygotowanie:
Kurczaka nacieram przyprawami i przekładam na patelnię z rozgrzanym olejem, patelnię przykrywam. Po kilku minutach przewracam mięso na drugą stronę, by się równo zarumieniło, a potem zmniejszam ogień i dalej pod przykryciem duszę ok. 20 minut. Paprykę kroję i dorzucam na patelnię - podczas duszenia mięsa wytworzy się sos. Pozwalam przez chwilę mięsu odpocząć - na patelni, po czym kroję je na plastry.
Na 10 minut przed końcem duszenia mięsa szykuję brukselkę: (by pozbyć się goryczy, przed gotowaniem brukselki schładzam przez godzinę w zamrażalniku). Zagotowuję ok. 1 litra wody z pół łyżeczki cukru i płaską łyżeczką soli, i do wrzątku wrzucam kapustki. Gotuję 8-10 minut, by zmiękła, ale pozostała lekko chrupiąca.
Na talerz wykładam roszponkę, oraz przekrojone na pół brukselki, i kurczaka z kawałkami papryki. Całość polewam sosem z patelni.