KOTLETY z Ziemniaków Z POMIDORAMI ALA RACUCHY
Składniki
600 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę
ziemniaków,
2 jajka,
1/2 łyżeczki soli,
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu,
1,5 szklanki mąki pszennej i 1/2 szklanki mąki
ziemniaczanej,
3-4 pomidory,
1 większa posiekana cebula,
tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Wystudzone ziemniaki, mąkę pszenną
i ziemniaczaną, sól, pieprz i jajka wyrabiamy na jednolitą masę.
Jeśli ciasto klei się mocno do rąk, dosypujemy jeszcze nieco mąki, by było
gęste i sprężyste. Cebulę drobno siekamy, a pomidory
kroimy w grubsze plastry.
Ciasto
partiami wałkujemy na grubość ok. pół centymetra na lekko posypanej mąką
stolnicy.
Wycinamy jednakowej wielkości
placuszki. Połowę z nich posypujemy siekaną cebulą. Na
cebuli układamy plastry pomidora. Przykrywamy plackami bez nadzienia, brzegi
dociskamy, by dobrze się skleiły.
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron na złoty
kolor, po czym wstawiamy na kilka minut do ciepłego piekarnika, by racuchy
doszły.