piątek, 10 listopada 2017

KOTLETY Z ZIEMNIAKÓW Z POMIDORAMI ALA RACUCHY

KOTLETY z Ziemniaków Z POMIDORAMI ALA RACUCHY

Składniki

600 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków,
2 jajka,
1/2 łyżeczki soli,
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu,
1,5 szklanki mąki pszennej i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
3-4 pomidory,
1 większa posiekana cebula,
tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Wystudzone ziemniaki, mąkę pszenną i ziemniaczaną, sól, pieprz i jajka wyrabiamy na jednolitą masę. Jeśli ciasto klei się mocno do rąk, dosypujemy jeszcze nieco mąki, by było gęste i sprężyste. Cebulę drobno siekamy, a pomidory kroimy w grubsze plastry.
Ciasto partiami wałkujemy na grubość ok. pół centymetra na lekko posypanej mąką stolnicy.
Wycinamy jednakowej wielkości placuszki. Połowę z nich posypujemy siekaną cebulą. Na cebuli układamy plastry pomidora. Przykrywamy plackami bez nadzienia, brzegi dociskamy, by dobrze się skleiły.
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron na złoty kolor, po czym wstawiamy na kilka minut do ciepłego piekarnika, by racuchy doszły. 




Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...