KURCZAK Z WARZYWAMI
Składniki:
1 kurczak o wadze nie więcej niż 2 kg
2 łyżki oleju
2 łyżeczki soli
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka ostrej papryki
pół łyżeczki pieprzu
po pół łyżeczki curry i kurkumy
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżka majeranku
sok i skórka starta z połowy cytryny
3 pomidory
1 mała cukinia
dwie czerwone cebule
1 główka czosnku
Wykonanie:
Umyj i osusz kurczaka.
Posmaruj cienką warstwą oleju i natrzyj bardzo dokładnie
przyprawami oraz czosnkiem. Ułóż kurczaka w naczyniu żaroodpornym
i wlej na dno szklankę wody. Dzięki temu mięso nie
wyschnie. Nagrzej piekarnik do 190 stopni C., wstaw kurczaka
i piecz ok. 1,5 godz. Polej mięso na początku pieczenia kilkoma
łyżkami wody, a potem co kwadrans wytapiającym się z niego
tłuszczem. Dzięki temu mięso zyska złocistą i chrupiącą skórkę.
Umyj pomidory i cukinię, a następnie pokrój je w duże kawałki. Z główki czosnku odetnij górę. Cebule obierz i pokrój w ćwiartki. Wszystkie warzywa i gałązki rozmarynu dodaj na 30 minut przed końcem pieczenia.
Podawaj kurczaka z warzywami od razu po upieczeniu.
Umyj pomidory i cukinię, a następnie pokrój je w duże kawałki. Z główki czosnku odetnij górę. Cebule obierz i pokrój w ćwiartki. Wszystkie warzywa i gałązki rozmarynu dodaj na 30 minut przed końcem pieczenia.
Podawaj kurczaka z warzywami od razu po upieczeniu.