piątek, 10 listopada 2017

KURCZAK Z WARZYWAMI

KURCZAK Z WARZYWAMI

Składniki:

1 kurczak o wadze nie więcej niż 2 kg
2 łyżki oleju
2 łyżeczki soli
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka ostrej papryki
pół łyżeczki pieprzu
po pół łyżeczki curry i kurkumy
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżka majeranku
sok i skórka starta z połowy cytryny
3 pomidory
1 mała cukinia
dwie czerwone cebule
1 główka czosnku

Wykonanie:


Umyj i osusz kurczaka. Posmaruj cienką warstwą oleju i natrzyj bardzo dokładnie przyprawami oraz czosnkiem. Ułóż kurczaka w naczyniu żaroodpornym i wlej na dno szklankę wody. Dzięki temu mięso nie wyschnie. Nagrzej piekarnik do 190 stopni C., wstaw kurczaka i piecz ok. 1,5 godz. Polej mięso na początku pieczenia kilkoma łyżkami wody, a potem co kwadrans wytapiającym się z niego tłuszczem. Dzięki temu mięso zyska złocistą i chrupiącą skórkę.
Umyj pomidory i cukinię, a następnie pokrój je w duże kawałki. Z główki czosnku odetnij górę. Cebule obierz i pokrój w ćwiartki. Wszystkie warzywa i gałązki rozmarynu dodaj na 30 minut przed końcem pieczenia.
Podawaj kurczaka z warzywami od razu po upieczeniu.

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...