GULASZ Z SZYNKI
Składniki:
1 kg szynki wieprzowej
4 łyżki mąki
2 łyżki oleju
kilka szklanek wody
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 marchewki
pietruszka
2 listki laurowe
ziele angielskie
łyżeczka musztardy
łyżeczka masła
2 łyżki śmietany
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso
umyj, osusz, oczyść z błon i pokrój w kostkę. Obtocz w mące i smaż chwilę na rozgrzanym oleju, cały czas mieszając. Zalej
ciepłą wodą i poczekaj, aż zawrze. Dodaj posiekaną w kostkę
cebulę i czosnek oraz obrane i pokrojone w plastry marchewki i pietruszkę.
Przypraw listkiem laurowym, zielem angielskim i pieprzem.Gotuj pod przykryciem na małym ogniu półtorej godziny. Po tym czasie dodaj musztardę, masło, sól i śmietanę. Gotuj jeszcze 5 minut. Jeśli gulasz jest zbyt rzadki, zagęść łyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z odrobiną zimnej wody