piątek, 10 listopada 2017

GULASZ Z SZYNKI

GULASZ Z SZYNKI


Składniki:

1 kg szynki wieprzowej
4 łyżki mąki
2 łyżki oleju
kilka szklanek wody
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 marchewki
pietruszka
2 listki laurowe
ziele angielskie
łyżeczka musztardy
łyżeczka masła
2 łyżki śmietany
sól
pieprz

Sposób przygotowania:

Mięso umyj, osusz, oczyść z błon i pokrój w kostkę. Obtocz w mące i smaż chwilę na rozgrzanym oleju, cały czas mieszając. Zalej ciepłą wodą i poczekaj, aż zawrze. Dodaj posiekaną w kostkę cebulę i czosnek oraz obrane i pokrojone w plastry marchewki i pietruszkę. Przypraw listkiem laurowym, zielem angielskim i pieprzem.
 Gotuj pod przykryciem na małym ogniu półtorej godziny. Po tym czasie dodaj musztardę, masło, sól i śmietanę. Gotuj jeszcze 5 minut. Jeśli gulasz jest zbyt rzadki, zagęść łyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z odrobiną zimnej wody

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...