piątek, 10 listopada 2017

Ciasto z tortownicy bez pieczenia z masa kawową

Ciasto z tortownicy bez pieczenia z masa kawową

Składniki:

 750 ml śmietany 30%
 500 g serka mascarpone
 2 łyżeczki cukru z wanilią
 5 łyżeczek kawy inki
 5 łyżek cukru pudru
 opakowanie biszkoptów
 140 g herbatników
 łyżeczka masła do wysmarowania tortownicy

Wykonanie:

Tortownicę smarujemy masłem (26 cm). Wykładamy na spód biszkopty, przerwy uzupełniamy kawałkami biszkoptów. Do misy miksera wlewamy schłodzoną w lodówce śmietanę, dodajemy serek mascarpone, cukier, cukier z wanilią i kawę. Wszystko razem miksujemy, aż masa zgęstnieje.
Wykładamy 1/3 masy na biszkopty, układamy połowę herbatników (2 herbatniki zostawmy na wierzch). Następnie wykładamy kolejną porcję masy (1/3) i znowu układamy herbatniki.
Kolejna porcja masy na herbatniki (ostatnia). Pozostałe dwa herbatniki kruszymy i posypujemy ciasto. Na wierzchu posypujemy też odrobinkę kawy inki. Przykrywamy folią i schładzamy przez noc w lodówce. Następnie kroimy na kawałki. 





Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...