Ciasto z tortownicy bez pieczenia z masa
kawową
Składniki:
750 ml śmietany 30%
500 g serka mascarpone
2 łyżeczki cukru z wanilią
5 łyżeczek kawy inki
5 łyżek cukru pudru
opakowanie biszkoptów
140 g herbatników
łyżeczka masła do wysmarowania tortownicy
Wykonanie:
Tortownicę
smarujemy masłem (26 cm). Wykładamy na spód biszkopty, przerwy uzupełniamy
kawałkami biszkoptów. Do misy miksera wlewamy schłodzoną w lodówce śmietanę,
dodajemy serek mascarpone, cukier, cukier z wanilią i kawę. Wszystko razem
miksujemy, aż masa zgęstnieje.
Wykładamy 1/3
masy na biszkopty, układamy połowę herbatników (2 herbatniki zostawmy na
wierzch). Następnie wykładamy kolejną porcję masy (1/3) i znowu układamy
herbatniki.
Kolejna porcja
masy na herbatniki (ostatnia). Pozostałe dwa herbatniki kruszymy i posypujemy
ciasto. Na wierzchu posypujemy też odrobinkę kawy inki. Przykrywamy folią i
schładzamy przez noc w lodówce. Następnie kroimy na kawałki.