piątek, 10 listopada 2017

CIASTO JAPOŃSKIE INNE

CIASTO JAPOŃSKIE Inne


Składniki

150 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g + 8 łyżek cukru
2 łyżki kakao
150 g roztopionego masła
3 jajka
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 kg twarogu sernikowego (zmielonego)
500 ml śmietanki kremówki 30 proc.
170 g cukru pudru
7 czubatych łyżeczek żelatyny
800 g wiśni
sok z 1 cytryny
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1 galaretka wiśniowa

Wykonanie:
 Kawę rozpuść w 100 ml wody. Mąkę, proszek, 250 g cukru, kakao, masło, rozmącone jajka oraz kawę zmiksuj. Przelej do prostokątnej formy. Piecz 35-40 min w temp. 180°C.Wiśnie podgrzewaj na małym ogniu ok. 10 min. Dodaj pozostały cukier oraz sok z cytryny, zagotuj. Odlej ok. ½ szklanki płynu, dodaj mąkę ziemniaczaną, wymieszaj. Wlej do wiśni, zagotuj. Wystudź. Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki wrzątku. Śmietankę ubij. Twaróg zmiksuj z cukrem pudrem. Wlej żelatynę, zmiksuj. Dodaj śmietankę, wymieszaj. Masę wylej na upieczony spód. Wstaw do lodówki na ok. 20 min. Następnie wyłóż masę wiśniową. Widelcem zrób delikatne esy-floresy. Wstaw do lodówki. Galaretkę rozpuść w 400 ml wrzącej wody. Gdy zacznie tężeć, wylej na ciasto. Schłodź.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...