Tort
orzechowy
Składniki:
ciasto:
1,5 szkl mąki
95 g miodu
70 g cukru pudru
80 g mielonych orzechów laskowych (lub włoskich)
2 jajka
1 żółtko
1 łyżeczka sody
krem:
100 g cukru pudru
200 g miękkiego masła
150 g mielonych orzechów
2 żółtka
2 łyżeczki cukru z wanilią
1 szklanka kwaśnej gęstej śmietany
kieliszek alkoholu (rumu, wódki)
dżem jeżynowy (nie jest konieczny)
Przygotowanie:
Wszystkie
składniki zagniatamy; formujemy wałek, zawijamy w folię i wkładamy na pół
godziny do lodówki. Następnie dzielimy wałek na 6 części i każdą rozwałkowujemy
na placek o wielkości dna formy. Użyłam tortownicy o 22cm. Ciasto jest dość
klejące, na papierze odrysowałam okrąg nałożyłam część ciasta, przykryłam folią
spożywczą i rozwałkowałam cienki placek. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i
pieczemy placki przez około 8-10 minut, aż lekko zbrązowieją. Po wystygnięciu
układamy jeden na drugim nie zdejmując papieru. Zostawiamy w spokoju przez
minimum 24 godziny. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy
żółtka i jeszcze ucieramy, następnie wsypiemy orzechy i dodajemy po łyżce
śmietanę; dokładnie mieszamy i na koniec wlewamy alkohol. Kremem przekładamy
kolejne warstwy ciasta. Dla przełamania słodyczy kremu, dwa placki przed
nałożeniem kremu można posmarować dżemem. Wkładamy do lodówki, najlepiej na
kolejne 24 godziny.