piątek, 10 listopada 2017

Sernik gotowany na herbatnikach

Sernik gotowany na herbatnikach

Składniki:

sernik:

1 kg sera z wiaderka
4 jajka
1 szklanka cukru
200 ml mleka
3 budynie waniliowe
200 g masła
polewa:

100 g masła
6 łyżek cukru
5 łyżek kakao
3 łyżki mleka
1 łyżka mleka w proszku
dodatkowo:

około 300 g herbatników

Przygotowanie:
Wymiary formy: 24x28 cm
W garnku rozpuszczamy masło z cukrem. Do ciepłego, ale nie gorącego masła dodajemy ser z wiaderka i jajka oraz mieszamy na jednolitą konsystencję. Proszek budyniowy mieszamy z mlekiem i wlewamy do sera. Całość gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy herbatniki, wykładamy połowę gorącej masy serowej oraz przykrywamy drugą warstwę ciastek. Następnie wykładamy resztę masy i przykrywamy trzecią warstwą herbatników. W rondelku rozpuszczamy masło, mleko, cukier i kakao i mleko w proszku oraz polewę wykładamy na herbatniki. Tak przygotowane ostygnięte ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...