Sernik gotowany na herbatnikach
Składniki:
sernik:
1 kg sera z
wiaderka
4 jajka
1 szklanka
cukru
200 ml mleka
3 budynie
waniliowe
200 g masła
polewa:
100 g masła
6 łyżek cukru
5 łyżek kakao
3 łyżki mleka
1 łyżka mleka
w proszku
dodatkowo:
około 300 g
herbatników
Przygotowanie:
Wymiary formy: 24x28 cm
W garnku
rozpuszczamy masło z cukrem. Do ciepłego, ale nie gorącego masła dodajemy ser z
wiaderka i jajka oraz mieszamy na jednolitą konsystencję. Proszek budyniowy
mieszamy z mlekiem i wlewamy do sera. Całość gotujemy na małym ogniu, ciągle
mieszając, aż masa zgęstnieje. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia,
układamy herbatniki, wykładamy połowę gorącej masy serowej oraz przykrywamy
drugą warstwę ciastek. Następnie wykładamy resztę masy i przykrywamy trzecią
warstwą herbatników. W rondelku rozpuszczamy masło, mleko, cukier i kakao i
mleko w proszku oraz polewę wykładamy na herbatniki. Tak przygotowane
ostygnięte ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.