ZUPA POROWO-SEROWA
Składniki
3 średnie pory
30 dag sera np. camembert
1, 1/2 szkl. śmietany 18 proc ( żeby była chuda daje
jogurt naturalny)
1 łyżka masła
2 cebulki
1 szkl. bulionu
warzywnego
1/2 szkl. białego wytrawnego wina
1 łyżka mąki pszennej
sól, biały pieprz
Sposób przygotowania:
Pory
oczyść, opłucz, potnij na kawałeczki. Cebulę obierz, grubo posiekaj. W garnku
rozgrzej masło. Wrzuć cebulę i mieszając, usmaż ją na szklisto. Dołóż pory,
smaż razem jeszcze 5 minut, aż staną się miękkie. Wtedy zmiksuj podsmażone
składniki na gładką masę. Ser pokrój w kostkę, wrzucić do malaksera. Dolej
śmietanę i dobrze zmiksuj. Potem do masy serowo-śmietanowej dolej białe wino,
bulion, 2 szklanki wody oraz mąkę wymieszaną z 4 łyżkami zimnej wody. Całość
dolej do zmiksowanych porów. Mieszając, gotuj ok. 5 minut, aż ser zupełnie się
rozpuści. Zupę przypraw do smaku solą oraz białym pieprzem. Udekoruj według
uznania. Podawaj z kawałkiem świeżej bagietki albo pszennymi grzankami.