poniedziałek, 27 listopada 2017

ZUPA POROWO-SEROWA

ZUPA POROWO-SEROWA


Składniki

3 średnie pory
30 dag sera np. camembert
1, 1/2 szkl. śmietany 18 proc ( żeby była chuda daje jogurt naturalny)
1 łyżka masła
2 cebulki
 1 szkl. bulionu warzywnego
1/2 szkl. białego wytrawnego wina
1 łyżka mąki pszennej
sól, biały pieprz

Sposób przygotowania:


Pory oczyść, opłucz, potnij na kawałeczki. Cebulę obierz, grubo posiekaj. W garnku rozgrzej masło. Wrzuć cebulę i mieszając, usmaż ją na szklisto. Dołóż pory, smaż razem jeszcze 5 minut, aż staną się miękkie. Wtedy zmiksuj podsmażone składniki na gładką masę. Ser pokrój w kostkę, wrzucić do malaksera. Dolej śmietanę i dobrze zmiksuj. Potem do masy serowo-śmietanowej dolej białe wino, bulion, 2 szklanki wody oraz mąkę wymieszaną z 4 łyżkami zimnej wody. Całość dolej do zmiksowanych porów. Mieszając, gotuj ok. 5 minut, aż ser zupełnie się rozpuści. Zupę przypraw do smaku solą oraz białym pieprzem. Udekoruj według uznania. Podawaj z kawałkiem świeżej bagietki albo pszennymi grzankami. 

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...