Rolada paprykowa-pomidorowa z twarożkiem
Składniki:
3 jajka
1/2 szklanki gorącej wody
4 łyżki koncentratu
pomidorowego
3/4 łyżeczki papryki
słodkiej
50 g starego sera żółtego
30 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
1 łyżka oliwy z oliwek
400 g serka typu almette
3 łyżki śmietany 18%
szczypiorek
rzodkiewka
sól i pieprz
Wykonanie:
Rozdzielić żółtka od białek. Żółtka ubić powoli
dodając w małych porcjach gorącą wodę ciągle miksując. Następnie nie
przestawiając miksować dodać koncentrat pomidory, słodką paprykę oraz ser
żółty. Obie mąki oraz proszek do pieczenia przesiać do masy z żółtek -
wymieszać. W osobnej misce ubić na sztywno białka a następnie delikatnie
przełożyć do pozostałych składników, dodać oliwę i wszystko razem wymieszać.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia wylać masę i wyrównać. Piec w
temperaturze 200 stopni przez 10 minut.
Po wyjęciu wyrzucić ciasto na mokrą ściereczkę,
odlepić papier do pieczenia i zawinąć w roladę - odstawić do ostygnięcia. Farsz
przyrządzić z miseczce dodając serki następnie śmietanę, pokrojoną w kosteczkę
rzodkiewkę oraz szczypiorek. Dodać sól i pieprz do smaku. Ciasto rozwinąć i
wysmarować przygotowanym twarożkiem a następnie zwinąć i wstawić na 2-3 h do
lodówki.