poniedziałek, 27 listopada 2017

Rolada paprykowa-pomidorowa z twarożkiem

Rolada paprykowa-pomidorowa z twarożkiem

Składniki:

3 jajka
1/2 szklanki gorącej wody
4 łyżki koncentratu pomidorowego
3/4 łyżeczki papryki słodkiej
50 g starego sera żółtego
30 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oliwy z oliwek
400 g serka typu almette
3 łyżki śmietany 18%
szczypiorek
rzodkiewka
sól i pieprz
 Wykonanie:
Rozdzielić żółtka od białek. Żółtka ubić powoli dodając w małych porcjach gorącą wodę ciągle miksując. Następnie nie przestawiając miksować dodać koncentrat pomidory, słodką paprykę oraz ser żółty. Obie mąki oraz proszek do pieczenia przesiać do masy z żółtek - wymieszać. W osobnej misce ubić na sztywno białka a następnie delikatnie przełożyć do pozostałych składników, dodać oliwę i wszystko razem wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia wylać masę i wyrównać. Piec w temperaturze 200 stopni przez 10 minut.
Po wyjęciu wyrzucić ciasto na mokrą ściereczkę, odlepić papier do pieczenia i zawinąć w roladę - odstawić do ostygnięcia. Farsz przyrządzić z miseczce dodając serki następnie śmietanę, pokrojoną w kosteczkę rzodkiewkę oraz szczypiorek. Dodać sól i pieprz do smaku. Ciasto rozwinąć i wysmarować przygotowanym twarożkiem a następnie zwinąć i wstawić na 2-3 h do lodówki.



Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...