AROMATYCZNY KRUPNIK
Składniki
700 g żeberek z kością
200 g kaszy jęczmiennej średniej
4-5 dużych ziemniaków
3 małe marchewki
1 seler
2 duże pietruszki
1 łyżka śmietany 18 proc.
4 ziarenka ziela angielskiego
3 liście laurowe
sól
pieprz
koperek
mały por
1-2 pęta kiełbasy
Przygotowanie
Umyj żeberka i włóż do garnka.
Wlej zimną wodę, dodaj sól, ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj na niewielkim ogniu ok. 1 godziny, zbierając łyżką
cedzakową szum. Umyj i obierz włoszczyznę. Pokrój w niedużą kostkę
marchew, seler i pietruszki.
Dokładnie umyj por. Możesz go pokroić
i dodać do zupy lub ugotować w całości i usunąć z wywaru.
Po godzinie gotowania żeberek, dodaj kiełbasę i pokrojoną
włoszczyznę. Po pięciu minutach dodaj przepłukaną zimną wodą kaszę. Zamieszaj.
Umyj i obierz ziemniaki. Pokrój
je w niedużą kostkę i dodaj do zupy. Gotuj wszystko do
momentu, aż kasza i warzywa będą miękkie. Wlej łyżkę śmietany do kubka,
dodaj kilka łyżek lekko przestudzonej zupy. Wymieszaj i wlej do garnka,
zabielając tym samym zupę.
Umyj, osusz i posiekaj
koperek. Mięso z żeberek ostudź i obierz z kości.
Pokrój i wrzuć z powrotem do garnka. Dodaj koperek i dopraw
do smaku pieprzem.