GĘŚ nadziewana
Składniki
1 gęś (waga ok. 4 kg)
2 szkl. suchej kaszy gryczanej lub pęczaku
1 szalotka
1 marchewka
1/2 szkl. rodzynek
6 jabłek, np. szara reneta
1 łyżka masła
2 łyżki suszonego majeranku
po małej szczypcie zmielonego kminku i cynamonu
1 łyżka suszonego lubczyku
sól
pieprz
Sposób przygotowania
Gęś opłucz, osusz. Natrzyj solą, majerankiem,
kminkiem i cynamonem.
Kaszę podpraż bez tłuszczu. Marchewkę obierz, zetrzyj na drobne wiórki, dodaj do kaszy. Dolej 1 szklankę wrzątku. Posól, wymieszaj, przykryj. Gdy kasza wchłonie wodę, wlej kolejną małą porcję wrzątku. Powtarzaj, aż kasza będzie miękka. Szalotkę obierz, poszatkuj, podsmaż na maśle. 2 jabłka obierz, zetrzyj na grube wiórki. Dodaj do kaszy, dołóż szalotkę i rodzynki. Dopraw solą, pieprzem, lubczykiem. Farsz nałóż do gęsi, zszyj otwór. Piecz ok. 2 godz. w 180 st. C, podlewając powstającym sosem.
4 jabłka umyj, osusz, przekrój na pół, wytnij gniazda nasienne. Obłóż gęś, piecz ok. 2 godziny
Kaszę podpraż bez tłuszczu. Marchewkę obierz, zetrzyj na drobne wiórki, dodaj do kaszy. Dolej 1 szklankę wrzątku. Posól, wymieszaj, przykryj. Gdy kasza wchłonie wodę, wlej kolejną małą porcję wrzątku. Powtarzaj, aż kasza będzie miękka. Szalotkę obierz, poszatkuj, podsmaż na maśle. 2 jabłka obierz, zetrzyj na grube wiórki. Dodaj do kaszy, dołóż szalotkę i rodzynki. Dopraw solą, pieprzem, lubczykiem. Farsz nałóż do gęsi, zszyj otwór. Piecz ok. 2 godz. w 180 st. C, podlewając powstającym sosem.
4 jabłka umyj, osusz, przekrój na pół, wytnij gniazda nasienne. Obłóż gęś, piecz ok. 2 godziny