KOCIOŁEK Różności
Składniki
25 dag ryżu (białego lub brązowego)
1 paczka mrożonych warzyw na patelnię
15 dag pomidorków cherry
3 łyżki oliwy
250 ml mleka 3,2 proc.
20 dag sera topionego z ziołami
świeże zioła – bazylia, oregano, natka pietruszki
sól morska, pieprz świeżo mielony, gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Ryż ugotować na sypko, zostawić pod przykryciem, by nie
wystygł. W niedużym rondlu podgrzać mleko, dodać serek
topiony, zamieszać. Gdy ser się rozpuści, sos doprawić solą, świeżo mielonym
pieprzem i gałką muszkatołową.
Mrożone warzywa wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę, smażyć ok. 5 minut. Dodać połówki umytych pomidorków,
przesmażyć razem, doprawić ziołami i przyprawami.
Warzywa rozłożyć na ugotowanym ryżu, polać sosem.