czwartek, 28 grudnia 2017

KOCIOŁEK RÓŻNOŚCI

KOCIOŁEK Różności


Składniki

25 dag ryżu (białego lub brązowego)
1 paczka mrożonych warzyw na patelnię
15 dag pomidorków cherry
3 łyżki oliwy
250 ml mleka 3,2 proc.
20 dag sera topionego z ziołami
świeże zioła – bazylia, oregano, natka pietruszki
sól morska, pieprz świeżo mielony, gałka muszkatołowa

Przygotowanie

Ryż ugotować na sypko, zostawić pod przykryciem, by nie wystygł. W niedużym rondlu podgrzać mleko, dodać serek topiony, zamieszać. Gdy ser się rozpuści, sos doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i gałką muszkatołową.

Mrożone warzywa wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę, smażyć ok. 5 minut. Dodać połówki umytych pomidorków, przesmażyć razem, doprawić ziołami i przyprawami. Warzywa rozłożyć na ugotowanym ryżu, polać sosem.





Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...