czwartek, 28 grudnia 2017

Zupa dietetyczna, lekkostrawna

Zupa  dietetyczna, lekkostrawna

Składniki:

500 g porów (tylko białe części)
150 g ziemniaków
1 l bulionu drobiowego
300 ml
gęstej śmietany
sok z połowy pomarańczy
30 g masła
sól
pieprz czarny
Przygotowanie:
Pory starannie myjemy i kroimy na cienkie plasterki, a obrane ziemniaki w małą kostkę. Masło roztapiamy. Wrzucamy pory oraz szczyptę soli. Dusimy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną.

Do porów dodajemy ziemniaki, mieszamy. Dusimy trzy minuty, po czym wlewamy bulion i sok wyciśnięty z połowy pomarańczy. Gotujemy20 minut.

Do zupy dodajemy śmietanę, mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Zdejmujemy z ognia. Zupę miksujemy np. blenderemna gładki krem. 




Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...