sobota, 13 stycznia 2018

Ryba pieczona w sosie warzywnym

Ryba pieczona w sosie warzywnym

 

Składniki

8 filetów rybnych
2 cebule dymki
2 czerwone papryki
2 żółte papryki
2 łyżki miodu
łyżka masła klarowanego
mała puszka zielonego groszku
mielone goździki
cynamon
20 dag ryżu szklanka mąki
olej
kubeczek kwaśnej śmietany
jajko
natka pietruszki
sól
pieprz

Sposób przygotowania


 Cebulę i papryki pokrój. Miód rozpuść z masłem, dodaj pokrojone warzywa i groszek, przypraw. Warzywa smaż na rozgrzanym oleju, cały czas mieszając. Ugotuj ryż.

 Rybę posyp przyprawami, oprósz mąką ze wszystkich stron, smaż na rozgrzanym oleju około 10 minut. Śmietanę wymieszaj z jajkiem i przyprawami.

 Usmażoną rybę układaj w naczyniu żaroodpornym, obłóż warzywami. Zalej sosem, zapiekaj 15 minut w temp. 160 st. C. Dekoruj natką.  

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...