Nadziewane ziemniaki
Składniki
6 dużych ziemniaków,
500 g mięsa mielonego (najlepiej wołowo-wieprzowego),
2 średnie cebule,
3 ząbki czosnku,
150 g sera żółtego (najlepiej ostrego, np.
warmińskiego),
jajko,
sól,
pieprz,
1/2 łyżeczki tymianku,
1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
4 łyżki oleju (w tym 2 do posmarowania naczynia
żaroodpornego)
Sposób przygotowania:
Ziemniaki
dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie na
półtwardo. Obieramy ze skórki, ścinamy wierzch i wydrążamy łyżeczką.
Przygotowujemy farsz: Obieramy cebule i kroimy w drobną kostkę.
Rozgrzewamy olej na patelni i szklimy na nim cebulę. Obieramy czosnek
i drobno go siekamy. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Do mięsa dodajemy jajko, starty ser
(zostawiając trochę do posypania), czosnek, cebulę oraz przyprawy. Wyrabiamy na
jednolitą masę, doprawiając ją solą i pieprzem. Nadziewamy masą ziemniaki.
Na wierzchu posypujemy resztką startego sera. Żaroodporne
naczynie smarujemy olejem i wkładamy do niego ziemniaki. Zapiekamy pod
przykryciem ok. 45 min w temperaturze 180º C .
Rada: Resztki ziemniaków, które pozostają po ich wydrążeniu,
warto wykorzystać. Mieszamy je w misce z ulubionymi ziołami i 2
łyżkami oleju, lekko solimy. Wykładamy na blachę i opiekamy.