sobota, 13 stycznia 2018

Nadziewane ziemniaki

Nadziewane ziemniaki

 

Składniki

6 dużych ziemniaków,
500 g mięsa mielonego (najlepiej wołowo-wieprzowego),
2 średnie cebule,
3 ząbki czosnku,
150 g sera żółtego (najlepiej ostrego, np. warmińskiego),
jajko,
sól,
pieprz,
1/2 łyżeczki tymianku,
1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
4 łyżki oleju (w tym 2 do posmarowania naczynia żaroodpornego)
Sposób przygotowania:
Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie na półtwardo. Obieramy ze skórki, ścinamy wierzch i wydrążamy łyżeczką. Przygotowujemy farsz: Obieramy cebule i kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy olej na patelni i szklimy na nim cebulę. Obieramy czosnek i drobno go siekamy. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Do mięsa dodajemy jajko, starty ser (zostawiając trochę do posypania), czosnek, cebulę oraz przyprawy. Wyrabiamy na jednolitą masę, doprawiając ją solą i pieprzem. Nadziewamy masą ziemniaki. Na wierzchu posypujemy resztką startego sera. Żaroodporne naczynie smarujemy olejem i wkładamy do niego ziemniaki. Zapiekamy pod przykryciem ok. 45 min w temperaturze 180º C .
Rada: Resztki ziemniaków, które pozostają po ich wydrążeniu, warto wykorzystać. Mieszamy je w misce z ulubionymi ziołami i 2 łyżkami oleju, lekko solimy. Wykładamy na blachę i opiekamy. 


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...