Makaronowa zapiekanka
Składniki:
200 g makaronu
300 g kiełbasy
cebula
1 op. (450 g) mrożonej mieszanki włoskiej (z cukinią i
papryką)
2 szkl. bulionu wołowego
150 g żółtego sera
kilka gałązek natki
olej
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Makaron wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj al
dente wg przepisu podanego na opakowaniu. Kiełbasę pokrój na kawałki, poszatkuj
obraną cebulę. Mieszankę włoską rozmroź na sicie.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Przesmaż kiełbasę z cebulą. Wrzuć mieszankę włoską, smaż 5 minut. Dopraw solą oraz pieprzem.
Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Włóż odcedzony makaron. Na nim umieść warzywa z kiełbasą i cebulą. Całość zalej ciepłym bulionem. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posyp wierzch zapiekanki. Piecz ok. 30 minut w 180 st. C. Przed podaniem posyp natką.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Przesmaż kiełbasę z cebulą. Wrzuć mieszankę włoską, smaż 5 minut. Dopraw solą oraz pieprzem.
Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Włóż odcedzony makaron. Na nim umieść warzywa z kiełbasą i cebulą. Całość zalej ciepłym bulionem. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posyp wierzch zapiekanki. Piecz ok. 30 minut w 180 st. C. Przed podaniem posyp natką.