sobota, 13 stycznia 2018

Makaronowa zapiekanka

Makaronowa zapiekanka

 

Składniki:

200 g makaronu
300 g kiełbasy
cebula
1 op. (450 g) mrożonej mieszanki włoskiej (z cukinią i papryką)
2 szkl. bulionu wołowego
150 g żółtego sera
kilka gałązek natki
olej
sól, pieprz

Sposób przygotowania:


 Makaron wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj al dente wg przepisu podanego na opakowaniu. Kiełbasę pokrój na kawałki, poszatkuj obraną cebulę. Mieszankę włoską rozmroź na sicie.

 Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Przesmaż kiełbasę z cebulą. Wrzuć mieszankę włoską, smaż 5 minut. Dopraw solą oraz pieprzem.

 Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Włóż odcedzony makaron. Na nim umieść warzywa z kiełbasą i cebulą. Całość zalej ciepłym bulionem. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posyp wierzch zapiekanki. Piecz ok. 30 minut w 180 st. C. Przed podaniem posyp natką.  

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...