piątek, 8 grudnia 2017

Ostre wieprzowe kuleczki

Ostre  wieprzowe  kuleczki

Składniki:

1/2 kg. mięsa  wieprzowego
3 surowe białka
4 ząbki czosnku
średnia cebula
sól do smaku, pieprz
3 łyżeczki papryki słodkiej, 3 łyżki bułki tartej pełnoziarnistej, olej do smażenia

Przygotowanie:


Mięso zmielić. Wymieszać z pokrojoną cebulą i czosnkiem, dodać białka i przyprawy. Wymieszać. Wsypać bułkę tartą. Uformować kuleczki i usmażyć je na oleju.

Sos:

Puszka czerwonej fasoli
200 ml. soku pomidorowego
2 pełne łyżki ketchupu Kotlin z piekła rodem
2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
majeranek
olej do smażenia
ser żółty do posypania


Podsmażone mięsne kulki przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wsypać odsączoną fasolę. Sos pomidorowy wymieszać z przyprawami i keczupem. Zalać nim mięso. Posypać startym serem. Piec około 25 minut w 180 stopni.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...