środa, 24 stycznia 2018

Róże karnawałowe

Róże karnawałowe

Składniki:

6 żółtek- 8 łyżek gęstej śmietany 12 lub 18 %- 3 łyżki cukru
2,5 łyżki octu spirytusowego 10% -2 łyżki masła -2 łyżeczki proszku do pieczenia
600 g mąki tortowej -1 cukier waniliowy
cukier puder do posypania
powidła lub dowolny dżem

Przygotowanie:

Przygotowujemy też 4 naczyńka o różnej średnicy.
Np wieczko od kawy, szklanka, literatka i kieliszek -jak w moim przypadku
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski.
Następnie dodajemy żółtka, cukier, cukier waniliowy, ocet, masło oraz śmietanę. Najpierw wszystko siekamy albo rozdrabniamy w rękach, a następnie bardzo dokładnie wyrabiamy na gładkie ciasto.
Ciasto należy uderzać walkiem, potem składamy i uderzamy dalej, tak by dobrze napowietrzyć ciasto.
Robimy to przez około 5 minut. Gdy przekroimy ciasto powinny być widoczne pęcherzyki.
Teraz przystępujemy do wykonania róż.

Wycinamy 4 kółka różnej wielkości,
nacinamy je na brzegach,. Układamy jedno na drugim i wciskamy palec w sam środek, tak by kółka się skleiły.
Gdy róże są gotowe przystępujemy do smażenia.
Olej wlewamy do garnka, i grzejemy. Aby sprawdzić czy olej ma odpowiednią temperaturę, należy wrzucić kawałeczek ciasta i zobaczyć czy bulgocze i uniesie się, jeśli tak-można smażyć.

Róże dajemy na olej górą w dół, czyli do góry nogami. Smażymy na złoty kolor, obracamy na drugą stronę.
Wykładamy na ręcznik papierowy, tak by nadmiar tłuszczu wsiąknął w ręcznik.
Róże posypujemy cukrem pudrem a na górę do dziurki dajemy powidła.
I gotowe.
Piękne, pyszne i idealne na tłusty czwartek, walentynki, karnawał i nie tylko :-)
Proste i bardzo pyszne, polecam!!!


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...