Pączki z marmoladą
Składniki
mąka 0,5 kg
świeże drożdże 3 dag
żółtka 3 szt.
połowa płaskiej łyżeczki soli
kieliszek spirytusu
Masło 1 łyżka
mała paczka cukru waniliowego
mleko 1 szklanka
marmolada różana
Przygotowanie
Drożdże rozpuszczamy w połowie szklanki ciepłego mleka
z łyżeczką cukru. Do przesianej mąki dodajemy połowę płaskiej łyżeczki soli,
cukier waniliowy, 1 łyżkę masła, 3 żółtka, pół szklanki mleka i kieliszek
spirytusu. Mieszamy wszystkie składniki, dodajemy wyrośnięte drożdże i
wyrabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy regulując mlekiem, do momentu kiedy będzie
odchodzić od rąk. Tak wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę, przykryte
ściereczką do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta formujemy pączki (oraz
nadziewamy marmoladą różaną) i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Pączki smażymy na rozgrzanym oleju, usmażone układamy
na ręczniczkach papierowych w celu osączenia z tłuszczu. Układamy na talerzu,
posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
Smacznego!!!
Smacznego!!!