SCHABOWE CUKINIĄ I POMIDORAMI
Składniki:
4 kotlety schabowe z kością
400 g średniej wielkości pomidorów
600 g niedużych cukinii
200 g sera feta
4-5 łyżek białego wytrawnego wina
sól, pieprz, suszony tymianek
olej
2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Obrany czosnek przepuszczamy przez praskę. Umyte cukinie przekrawamy na pół i kroimy na mniejsze kawałki, a pomidory na ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy czosnek i cukinię, doprawiamy pieprzem, solą i tymiankiem, smażymy około 2 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie przekładamy pomidory i dusimy jeszcze minutę. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i przekładamy do niego warzywa. Mięso płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Delikatnie rozbijamy, doprawiamy pieprzem, solą i tymiankiem. Na patelni mocno rozgrzewamy olej i smażymy kotlety z obu stron na jasnozłoty kolor. Układamy na warzywach. Ser feta rozkruszamy na mniejsze kawałki. Posypujemy warzywa, mięso i całość skrapiamy białym wytrawnym winem. Pieczemy 10-15 minut w 200ºC. Gotowe danie podajemy np. z grzankami.