Francuska napoleonka
Składniki
500 g ciasta francuskiego
750 ml mleka
¾ szklanki cukru
1 małe opakowanie cukru wanilinowego
3 żółtka
50 g mąki ziemniaczanej
70 g mąki pszennej
1 i ½ szklanki cukru pudru
kakao
Przygotowanie:
Do
żółtek wsyp cukier oraz cukier wanilinowy, utrzyj na jasną, puszystą masę.
Wciąż miksując stopniowo dodawaj przesiane obie mąki. Mleko wlej do rondelka,
zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, zdejmij z ognia. Chwilę odczekaj i, miksując
powoli, wlewaj do masy żółtkowej. Całość przelej do rondelka i mieszając
gotuj, aż masa zgęstnieje. Przykryj folią spożywczą i odstaw, by wystygła.
Ciasto podziel na 3 równe prostokąty. Ułóż je obok siebie na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia, nakłuj w kilku miejscach widelcem. Piecz ok. 20
minut w temperaturze 180°C. Do przesianego cukru pudru dodaj 3-5 łyżek
wrzącej wody, dokładnie wymieszaj, by nie było grudek. 2-3 łyżki lukru
wymieszaj z kakao. Ostudzone blaty przełóż kremem budyniowym. Wierzch
ciasta udekoruj lukrami (najpierw jasnym, z ciemnego zrób linie
i przeciągnij je wykałaczką).