czwartek, 22 lutego 2018

Francuska napoleonka


Francuska napoleonka

Składniki

500 g ciasta francuskiego
750 ml mleka
¾ szklanki cukru
1 małe opakowanie cukru wanilinowego
3 żółtka
50 g mąki ziemniaczanej
70 g mąki pszennej
1 i ½ szklanki cukru pudru
kakao
Przygotowanie:
Do żółtek wsyp cukier oraz cukier wanilinowy, utrzyj na jasną, puszystą masę. Wciąż miksując stopniowo dodawaj przesiane obie mąki. Mleko wlej do rondelka, zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, zdejmij z ognia. Chwilę odczekaj i, miksując powoli, wlewaj do masy żółtkowej. Całość przelej do rondelka i mieszając gotuj, aż masa zgęstnieje. Przykryj folią spożywczą i odstaw, by wystygła. Ciasto podziel na 3 równe prostokąty. Ułóż je obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuj w kilku miejscach widelcem. Piecz ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Do przesianego cukru pudru dodaj 3-5 łyżek wrzącej wody, dokładnie wymieszaj, by nie było grudek. 2-3 łyżki lukru wymieszaj z kakao. Ostudzone blaty przełóż kremem budyniowym. Wierzch ciasta udekoruj lukrami (najpierw jasnym, z ciemnego zrób linie i przeciągnij je wykałaczką).




Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...