czwartek, 22 lutego 2018

Pieczeń z gyrosem



Pieczeń  z gyrosem  


Składniki:

2 cebule, posiekane i podduszone na 1 łyżce oleju
1 czerstwa bułka, namoczona w mleku i dobrze odciśnięta
1 kg mięsa mielonego (np. wieprzowo-wołowego)
2 jajka
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
2 łyżeczki musztardy
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki majeranku suszonego
dodatkowo:
kminek do posypania farszu mięsnego
kilka plasterków chudego boczku do wyłożenia formy lub tłuszcz do wysmarowania i bułka tarta do obsypania ścianek

Przygotowanie:

Wszystkie składniki farszu umieszczamy w misce i dokładnie wyrabiamy (można np. mikserem).
Formę wykładamy plasterkami chudego boczku, wykładamy farsz mięsny, obsypujemy kminkiem - wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 180 stopni ) i pieczemy przez 70 minut na środkowym poziomie. Najlepiej, jeżeli wierzch pieczeni będzie dobrze zrumieniony -w razie czego, można podnieść temperaturę i podpiec jeszcze chwilkę pieczeń.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...