Pieczeń z
gyrosem
Składniki:
2 cebule,
posiekane i podduszone na 1 łyżce oleju
1 czerstwa
bułka, namoczona w mleku i dobrze odciśnięta
1 kg mięsa
mielonego (np. wieprzowo-wołowego)
2 jajka
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki
przyprawy do gyrosa
1/2 łyżeczki
pieprzu mielonego
2 łyżeczki
musztardy
3 łyżki
posiekanej natki pietruszki
2 łyżki
majeranku suszonego
dodatkowo:
kminek do
posypania farszu mięsnego
kilka
plasterków chudego boczku do wyłożenia formy lub tłuszcz do wysmarowania i
bułka tarta do obsypania ścianek
Przygotowanie:
Wszystkie
składniki farszu umieszczamy w misce i dokładnie wyrabiamy (można np.
mikserem).
Formę
wykładamy plasterkami chudego boczku, wykładamy farsz mięsny, obsypujemy
kminkiem - wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 180 stopni ) i pieczemy przez
70 minut na środkowym poziomie. Najlepiej, jeżeli wierzch pieczeni będzie
dobrze zrumieniony -w razie czego, można podnieść temperaturę i podpiec jeszcze
chwilkę pieczeń.