środa, 28 lutego 2018

Śmietankowo-czekoladowy sernik na zimno


Śmietankowo-czekoladowy sernik na zimno

Składniki:

blaszka 25x25cm
 BISZKOPT

3 jajka
125g cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
 pół szklanki maki pszennej tortowej
łyżka ciemnego kakao
MASA SEROWA
1 kg sera w wiaderku
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 0,5 szklanki gorącej wody
500 ml śmietany 30%
PONCZ
 łyżka kawy rozpuszczalnej -0,5 szklanki gorącej wody
MASA CZEKOLADOWA
100g czekolady mlecznej
250 ml mleka
1 bita śmietana w proszku "śnieżka"
 łyżka żelatyny rozpuszczonej w wodzie

Przygotowanie


Dno blaszki 25x25cm wykładamy papierem do pieczenia.

BISZKOPT

Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier i miksujemy do jego rozpuszczenia. Dodajemy żółtka-miksujemy. Następnie przesiewamy mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia, całość delikatnie miksujemy. 
Ciasto dajemy do blaszki i pieczemy około 15-20 minut w temp 170 stopni-do suchego patyczka.
Studzimy i ponczujemy kawą.

MASA SEROWA
Ser z wiaderka dajemy do miski, dodajemy do niego cukier puder i całość dokładnie miksujemy.
W osobnej misce ubijamy śmietanę 30% i dodajemy ją do sera-całość delikatnie miksujemy do połączenia.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy.
Następnie chłodną żelatynę wlewamy do masy serowej i wszystko bardzo energicznie miksujemy chwilkę dosłownie kilka sekund.
Masę serową dajemy na biszkopt i całość wstawiamy na 15 minut do lodówki.

MASA CZEKOLADOWA

Mleko i czekoladę dajemy do garnka-podgrzewamy do rozpuszczenia czekolady. Odstawiamy do przestudzenia, potem wstawiamy na chwilę do lodówki by było to zimne.
Wsypujemy proszek śnieżki i ubijamy wszystko do uzyskania puszystej konsystencji.
Dodajemy przestudzoną żelatynę i energicznie miksujemy.
Wylewamy masę na sernik i całość wstawiamy na kilka godzin do lodówki.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...