Pikantny filet z indyka
Składniki:
1 i 1/2 kg fileta z indyka
3 ząbki czosnku
1 cebula
1 kieliszek (ok. 100 ml) białego wytrawnego wina
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
1/2 szklanki bulionu
słodka i ostra papryka w proszku,
sól,
pieprz
Wykonanie:
Filet z indyka umyj i osusz. Ząbki
czosnku, przeciśnij przez praskę i wymieszaj z solą, pieprzem, ostrą i słodką
papryką (po 1/2 łyżeczki). Mięso natrzyj mieszanką przypraw. Filet zawiń w
folię spożywczą i pozostaw na 1 godzinę w chłodnym miejscu. Cebulę obierz,
posiekaj. Na patelni rozgrzej olej z masłem. Obsmaż mięso z
każdej strony na złoty kolor. Następnie przełóż je do brytfanki. Na tłuszcz ze
smażenia mięsa wrzuć cebulę, usmaż na szklisto. Wlej wino i bulion. Całość
doprowadź do wrzenia. Chwilę gotuj, po czym przelej do brytfanki z
mięsem. Pieczeń przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika
rozgrzanego do temp. 200 st. C (góra i dół). Piecz 1
godzinę. Co 15 min filet polewaj sosem z dna brytfanki. Mięso podaj np. z
marynowanymi warzywami i ugotowanymi ziemniakami.