Chrupiące mielone inaczej
Składniki:
50 dag mięsa mielonego
4 sztuki wafli tortowych kwadratowych
7 jajek
1 ząbek czosnku
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
sól i pieprz
Przygotowanie:
Do mięsa mielonego dodajemy jedno jajko, rozgnieciony
czosnek, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Mięsną masę wykładamy na
dwa wafle ułożone jeden na drugim.
Dokładnie rozsmarowujemy mięso na waflach. A następnie
przykrywamy je dwoma pozostałymi waflami. Wafle z mięsem kroimy ostrym nożem w
kwadraty.
Pozostałe jajka roztrzepujemy doprawiając je solą i
pieprzem. Każdą waflowo-mięsną kostkę dokładnie z każdej strony maczamy w
jajkach. A następnie obtaczamy w bułce tartej. Obtoczone kawałki smażymy na
głębokim, dobrze rozgrzanym oleju rumieniąc z każdej strony na złoto-brązowy
kolor ( Ja kotleciki smażyłam we frytkownicy w 180C). Usmażone kotleciki
najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu, są wtedy bardzo chrupiące.