Ogórkowa z kaszą
Składniki:
4 duże ogórki kiszone
2 średnie ziemniaki
2 marchewki
1/4 selera
1/2 białej części pora
4 skrzydełka z kurczaka
1/2 szkl. suchej kaszy
1 l bulionu warzywnego
po 2 listki laurowe i kulki ziela
angielskiego
sól
pieprz
Wykonanie:
Ugotuj wywar: do 0,5 litra zimnej wody włóż skrzydełka. Zagotuj je, i gdy pojawią się
szumowiny, wyjmij mięso. Opłucz je i włóż do 0,5 litra czystej, zimnej wody.
Dodaj listki i ziele, wsyp szczyptę soli. Zagotuj.
Obierz i umyj ziemniaki, marchew, seler. Ziemniaki pokrój w kostkę, marchew i seler zetrzyj grubo na tarce. Warzywa włóż do wywaru, gotuj 15 min. Ogórki też zetrzyj na tarce, dodaj do wywaru. Gotuj 5 min.
Bulion wlej do osobnego garnka, mocno go podgrzej. Por dobrze oczyść i opłucz, pokrój w plasterki, dodaj do bulionu. Gotuj 10 min. Kaszę wsyp na sitko, wypłucz pod bieżącą wodą (dzięki temu nie będzie gorzka po ugotowaniu). Wsyp ją do bulionu i gotuj do miękkości, czyli ok. 10 minut. Gdy kasza będzie już miękka, zmiksuj bulion razem z porem.
Z wywaru wyjmij skrzydełka, mięso oczyść ze skóry i kości. Wywar połącz z bulionem z kaszą. Dodaj kawałeczki mięsa. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj jeszcze przez ok. 5 minut na malutkim ogniu. Przed podaniem ew. udekoruj listkami natki.
Obierz i umyj ziemniaki, marchew, seler. Ziemniaki pokrój w kostkę, marchew i seler zetrzyj grubo na tarce. Warzywa włóż do wywaru, gotuj 15 min. Ogórki też zetrzyj na tarce, dodaj do wywaru. Gotuj 5 min.
Bulion wlej do osobnego garnka, mocno go podgrzej. Por dobrze oczyść i opłucz, pokrój w plasterki, dodaj do bulionu. Gotuj 10 min. Kaszę wsyp na sitko, wypłucz pod bieżącą wodą (dzięki temu nie będzie gorzka po ugotowaniu). Wsyp ją do bulionu i gotuj do miękkości, czyli ok. 10 minut. Gdy kasza będzie już miękka, zmiksuj bulion razem z porem.
Z wywaru wyjmij skrzydełka, mięso oczyść ze skóry i kości. Wywar połącz z bulionem z kaszą. Dodaj kawałeczki mięsa. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj jeszcze przez ok. 5 minut na malutkim ogniu. Przed podaniem ew. udekoruj listkami natki.