Wątróbka w panierce
Składniki:
1 kg wątróbki drobiowej (lub wieprzowej)
2 jajka
szklanka mąki
szklanka bułki tartej
olej do smażenia
natka pietruszki
sól
pieprz
Składniki
- sos
2 łyżki musztardy
3 łyżki płynnego miodu
sól
pieprz
Wykonanie:
Wątróbki umyj, oczyść dokładnie i jeszcze raz
opłucz pod bieżącą wodą. Osusz za pomocą ręcznika
papierowego. Do miseczki wbij jajka, wymieszaj je widelcem.
Na dwa osobne talerze wysyp mąkę i bułkę tartą. Wątróbkę obtaczaj w mące, następnie w jajku, a potem w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej i smaż wątróbkę na rumiano z każdej strony. Usmażone wątróbki kładź na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Posól je. Możesz podawać je na ciepło z ziemniakami i kapustą kiszoną lub na zimno z np. z sosem z musztardy i miodu.
Na dwa osobne talerze wysyp mąkę i bułkę tartą. Wątróbkę obtaczaj w mące, następnie w jajku, a potem w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej i smaż wątróbkę na rumiano z każdej strony. Usmażone wątróbki kładź na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Posól je. Możesz podawać je na ciepło z ziemniakami i kapustą kiszoną lub na zimno z np. z sosem z musztardy i miodu.