środa, 28 lutego 2018

Wątróbka w panierce


Wątróbka  w panierce

Składniki:

1 kg wątróbki drobiowej (lub wieprzowej)
2 jajka
szklanka mąki
szklanka bułki tartej
olej do smażenia
natka pietruszki
sól
pieprz

Składniki - sos

2 łyżki musztardy
3 łyżki płynnego miodu
sól
pieprz
Wykonanie:
 Wątróbki umyj, oczyść dokładnie i jeszcze raz opłucz pod bieżącą wodą. Osusz za pomocą ręcznika papierowego. Do miseczki wbij jajka, wymieszaj je widelcem.
 Na dwa osobne talerze wysyp mąkę i bułkę tartą. Wątróbkę obtaczaj w mące, następnie w jajku, a potem w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej i smaż wątróbkę na rumiano z każdej strony.  Usmażone wątróbki kładź na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Posól je. Możesz podawać je na ciepło z ziemniakami i kapustą kiszoną lub na zimno z np. z sosem z musztardy i miodu. 




Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...