Zając - pieczeń wieprzowa
Składniki:
1 kg świeżego mięsa mielonego z wieprzowiny
3 jajka
1 sucha bułeczka, namoczona w rosole i odciśnięta
1 błona wieprzowa, wymoczona w zimnej wodzie
sól i świeżo zmielony czarny pieprz (ma być pikantnie)
1 przeciśnięty ząbek czosnku
nasiona kminku do posypania
wegeta do smaku
czerwona mielona papryka do posypania pieczeni.
Przygotowanie:
Mięso mielone, jajka, bułeczkę , sól, pieprz, wegetę i
czosnek łączymy - bardzo dokładnie wyrabiamy!!!
Na blacie rozkładamy błonę wieprzową, na niej
uformowanego ręcznie zajączka (w kształcie kulki) z mięsa mielonego.
Całość delikatnie zawijamy w błonę, obsypujemy papryką mieloną i kminkiem.
Gotowego 'zajączka' wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekamy przez 2 godziny.
Całość delikatnie zawijamy w błonę, obsypujemy papryką mieloną i kminkiem.
Gotowego 'zajączka' wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekamy przez 2 godziny.