czwartek, 22 lutego 2018

Zając - pieczeń wieprzowa


Zając - pieczeń wieprzowa

Składniki:
1 kg świeżego mięsa mielonego z wieprzowiny
3 jajka
1 sucha bułeczka, namoczona w rosole i odciśnięta
1 błona wieprzowa, wymoczona w zimnej wodzie
sól i świeżo zmielony czarny pieprz (ma być pikantnie)
1 przeciśnięty ząbek czosnku
nasiona kminku do posypania
wegeta do smaku
czerwona mielona papryka do posypania pieczeni.

Przygotowanie:

Mięso mielone, jajka, bułeczkę , sól, pieprz, wegetę i czosnek łączymy - bardzo dokładnie wyrabiamy!!!

Na blacie rozkładamy błonę wieprzową, na niej uformowanego ręcznie zajączka (w kształcie kulki) z mięsa mielonego.
Całość delikatnie zawijamy w błonę, obsypujemy papryką mieloną i kminkiem.

Gotowego 'zajączka' wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekamy przez 2 godziny.



Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...