wtorek, 30 stycznia 2018

Ciasto żurawinowe

Ciasto żurawinowe

Składniki

Ciasto:
Margaryna 25dag
Jajo kurze 9 szt
Proszek do pieczenia 3 łyżeczki
Żurawina suszona 20 dag
gorzka czekolada 25 dag
Cukier 20dag
mąka pszenna Typ 500 20dag
Masa:
Margaryna 1,5 szt
batoniki czekoladowe 3 szt
Mleko 8łyżek
alkohol do smaku
cukier puder do smaku

 

Przygotowanie


Ciasto:
Czekoladę rozpuszczamy i studzimy. Żurawinę sparzyć. Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, czekoladę. Z białek ubijamy pianę i mieszamy z ciastem. Na końcu wsypujemy żurawinę. Pieczemy 3 placki w formie 25/36 w 180 stopniach do 30 minut.

Masa:
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i alkoholem. Batoniki rozpuszczamy w mleku. Mieszamy z masą i przekładamy placki.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...