wtorek, 6 marca 2018

BISZKOPT Z KREMEM CZEKOLADOWYM


Biszkopt z kremem czekoladowym
 
 
BISZKOPT KAKAOWY:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki kakao
1/4 szklanki wody
2 łyżki oleju rzepakowego
szczypta soli
CIEMNY KREM CZEKOLADOWY:
125 g serka mascarpone
1 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
1/2 szklanki mleka w proszku
100 g czekolady mlecznej 
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki wody
JASNY KREM CZEKOLADOWY:
125 g serka mascarpone
1 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
1/2 szklanki mleka w proszku
100 g czekolady białej
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki wody
POLEWA:
50 g czekolady gorzkiej 70%
1/3 szklanki śmietanki kremówki 30%
DODATKI:
ok 100 g małych biszkoptów okrągłych
1/3 szklanki soku porzeczkowego
napar z herbaty do nasączenia biszkoptu
Wykonanie:
Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.
Kakao wymieszać z wodą i olejem na gładką pastę. Mąkę pszenną  przesiać z mąką ziemniaczaną, solą i proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ustawiając mikser na najwyższych obrotach i dodawać porcjami cukier. Zmniejszyć obroty do minimum i wlać po jednym żółtku. Dodać kakaową pastę, a na końcu wsypać suche składniki, delikatnie mieszając łopatką. Wylać do formy o wymiarach 21 x 25 cm.  Nie należy natłuszczać brzegów, jedynie na dno położyć papier do pieczenia. Piec w 160*C przez 30 min. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Przekroić na dwa blaty, każdy z nich nasączyć  naparem z herbaty.
Ciemny krem
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić. 1 szklankę śmietanki wlać do garnuszka i jak tylko zacznie wrzeć, wsypać przesiane mleko w proszku. Mieszać trzepaczką do momentu, aż nie będzie grudek. Zagotować, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Połączyć z mlekiem, a następnie dodać napęczniałą żelatynę. Mieszać, aż się rozpuści i ostudzić. Gdyby pojawiły się grudki, to na tym etapie mieszankę mleczną można przelać przez sitko.
Zimne mascarpone ubić z pozostałą kremówką (1/2 szklanki) i dodawać porcjami przestudzoną mieszankę czekoladową. Delikatnie wymieszać trzepaczką, ale nie ubijać. Krem wyłożyć na pierwszy blat biszkoptu. 
Okrągłe biszkopty zamaczać w soku porzeczkowym i układać jeden przy drugim na kremie. Na biszkoptach rozsmarować jasny krem czekoladowy, który przygotowujemy w taki sam sposób co ciemny. Zmienia się jedynie rodzaj czekolady.  Przykryć drugą częścią biszkoptu.
Ciasto polać polewą czekoladową, rozpuszczając czekoladę i śmietankę nad kąpielą wodną. Kiedy ciasto stężeje, można pokroić na kawałki. 


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...