Biszkopt z kremem czekoladowym
BISZKOPT KAKAOWY:
4 jajka
3/4 szklanki
cukru
1/2 szklanki
mąki pszennej
2 łyżki mąki
ziemniaczanej
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
1/4 szklanki
kakao
1/4 szklanki
wody
2 łyżki oleju
rzepakowego
szczypta soli
CIEMNY KREM CZEKOLADOWY:
125 g serka
mascarpone
1 1/2
szklanki śmietanki kremówki 30%
1/2 szklanki
mleka w proszku
100 g
czekolady mlecznej
2 łyżeczki
żelatyny
2 łyżki wody
JASNY KREM CZEKOLADOWY:
125 g serka
mascarpone
1 1/2
szklanki śmietanki kremówki 30%
1/2 szklanki
mleka w proszku
100 g
czekolady białej
2 łyżeczki
żelatyny
2 łyżki wody
POLEWA:
50 g
czekolady gorzkiej 70%
1/3 szklanki
śmietanki kremówki 30%
DODATKI:
ok 100 g
małych biszkoptów okrągłych
1/3 szklanki
soku porzeczkowego
napar z
herbaty do nasączenia biszkoptu
Wykonanie:
Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.
Kakao wymieszać z wodą i olejem na gładką pastę. Mąkę pszenną przesiać z mąką ziemniaczaną, solą i proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ustawiając mikser na najwyższych obrotach i dodawać porcjami cukier. Zmniejszyć obroty do minimum i wlać po jednym żółtku. Dodać kakaową pastę, a na końcu wsypać suche składniki, delikatnie mieszając łopatką. Wylać do formy o wymiarach 21 x 25 cm. Nie należy natłuszczać brzegów, jedynie na dno położyć papier do pieczenia. Piec w 160*C przez 30 min. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Przekroić na dwa blaty, każdy z nich nasączyć naparem z herbaty.
Kakao wymieszać z wodą i olejem na gładką pastę. Mąkę pszenną przesiać z mąką ziemniaczaną, solą i proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ustawiając mikser na najwyższych obrotach i dodawać porcjami cukier. Zmniejszyć obroty do minimum i wlać po jednym żółtku. Dodać kakaową pastę, a na końcu wsypać suche składniki, delikatnie mieszając łopatką. Wylać do formy o wymiarach 21 x 25 cm. Nie należy natłuszczać brzegów, jedynie na dno położyć papier do pieczenia. Piec w 160*C przez 30 min. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Przekroić na dwa blaty, każdy z nich nasączyć naparem z herbaty.
Ciemny krem
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić. 1 szklankę śmietanki wlać do
garnuszka i jak tylko zacznie wrzeć, wsypać przesiane mleko w proszku. Mieszać
trzepaczką do momentu, aż nie będzie grudek. Zagotować, zdjąć z ognia i dodać
połamaną czekoladę. Połączyć z mlekiem, a następnie dodać napęczniałą żelatynę.
Mieszać, aż się rozpuści i ostudzić. Gdyby pojawiły się grudki, to na tym etapie
mieszankę mleczną można przelać przez sitko.
Zimne mascarpone ubić z pozostałą kremówką (1/2 szklanki) i dodawać porcjami przestudzoną mieszankę czekoladową. Delikatnie wymieszać trzepaczką, ale nie ubijać. Krem wyłożyć na pierwszy blat biszkoptu.
Zimne mascarpone ubić z pozostałą kremówką (1/2 szklanki) i dodawać porcjami przestudzoną mieszankę czekoladową. Delikatnie wymieszać trzepaczką, ale nie ubijać. Krem wyłożyć na pierwszy blat biszkoptu.
Okrągłe biszkopty zamaczać w soku porzeczkowym i układać jeden
przy drugim na kremie. Na biszkoptach rozsmarować jasny krem czekoladowy,
który przygotowujemy w taki sam sposób co ciemny. Zmienia się jedynie
rodzaj czekolady. Przykryć drugą częścią biszkoptu.
Ciasto polać polewą czekoladową, rozpuszczając czekoladę i
śmietankę nad kąpielą wodną. Kiedy ciasto stężeje, można pokroić na
kawałki.