wtorek, 6 marca 2018

Ciasto od wujka Jaśka


Ciasto od wujka Jaśka


Składniki
4 jajka
8 łyżek oleju
2 szklanki cukru
szklanka i 4 łyżki mąki tortowej
20 dag margaryny lub masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżki kakao
2 łyżki kawy mielonej
1,5 szklanki mleka
10 dag wiórków kokosowych

Przygotowanie
Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować lub utrzeć ze  szklanką cukru, olejem i 3 łyżkami ciepłej wody. Gdy masa będzie już  dobrze utarta, dodać szklankę mąki, proszek do pieczenia, kakao. Ubić  sztywną pianę z białek. Dodać do masy i jeszcze przez chwilę ucierać.  Ciasto wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem oraz posypaną mąką lub do  małych okrągłych foremek. Piec 40 minut w temp. 180 st. C.
Kawę  zaparzyć w małej ilości wody (1/2 filiżanki). Gdy ciasto ostygnie,  nasączyć je kawą.
Zrobić krem: szklankę mleka zagotować z połową  szklanki cukru. Pół szklanki mleka rozmieszać z czterema łyżkami mąki.  Wlać do mleka z cukrem i zagotować, mieszając. Ostudzić.
Następnie  zmiksować z margaryną lub masłem (pozostawić 2 łyżki) i czterema łyżkami  wody.
Wiórki kokosowe wysypać na patelnię. Dodać 2 łyżki masła lub  margaryny i pół szklanki cukru. Smażyć kilka minut. Masę wyłożyć na  ciasto, na wierzch wyłożyć zasmażone wiórki.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...