Ciasto od wujka Jaśka
Składniki
4 jajka
8 łyżek oleju
2 szklanki cukru
szklanka i 4 łyżki mąki tortowej
20 dag margaryny lub masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżki kakao
2 łyżki kawy mielonej
1,5 szklanki mleka
10 dag wiórków kokosowych
Przygotowanie
Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować lub utrzeć ze szklanką cukru, olejem i 3 łyżkami ciepłej wody. Gdy masa będzie już dobrze utarta, dodać szklankę mąki, proszek do pieczenia, kakao. Ubić sztywną pianę z białek. Dodać do masy i jeszcze przez chwilę ucierać. Ciasto wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem oraz posypaną mąką lub do małych okrągłych foremek. Piec 40 minut w temp. 180 st. C.
Kawę zaparzyć w małej ilości wody (1/2 filiżanki). Gdy ciasto ostygnie, nasączyć je kawą.
Zrobić krem: szklankę mleka zagotować z połową szklanki cukru. Pół szklanki mleka rozmieszać z czterema łyżkami mąki. Wlać do mleka z cukrem i zagotować, mieszając. Ostudzić.
Następnie zmiksować z margaryną lub masłem (pozostawić 2 łyżki) i czterema łyżkami wody.
Wiórki kokosowe wysypać na patelnię. Dodać 2 łyżki masła lub margaryny i pół szklanki cukru. Smażyć kilka minut. Masę wyłożyć na ciasto, na wierzch wyłożyć zasmażone wiórki.