Tęczowa szarlotka
Składniki:
blacha 25 x
30
12 jaj,
12 jaj,
2 łyżek
cukru,
4,5 łyżki
mąki pszennej,
4,5 łyżki
mąki ziemniaczanej,
3 łyżeczki
proszku do pieczenia ,
1 kisiel wiśniowy lub inny,
1,5 łyżki kakao.
MASA JABŁKOWA :
MASA JABŁKOWA :
1 kg jabłek,
0,5 szkl cukru,
po 1 galaretce wiśniowej i agrestowej.
Krem
śmietanowy:
250ml śmietany 36%
1 galaretka cytrynowa
5 łyżek cukru pudru
0,5 szklanki wody
MASA BUDYNIOWA :
MASA BUDYNIOWA :
0,5 l mleka,
0,5 szkl cukru,
1 cukier
waniliowy,
2 łyżki mąki
pszennej,
2 łyżki mąki
ziemniaczanej,
250 g
margaryny.
Wykonanie:
Ciasto
biszkoptowe :
ubić 4
białka, dodać 4 łyżki cukru, 4 żółtka, na koniec
przesiane i wymieszane 1,5 łyżki mąki pszennej, 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Pierwsze piec bez dodatku,
do drugiego dodać kisiel,
a do trzeciego kakao.
Każdy z osobna piec po 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa jabłkowa
Jabłka pokroić w
kostkę, zasypać cukrem, zagotować, podzielić na dwie części, do jednej dodać
rozpuszczoną w 1 szklance gorącej wody galaretkę wiśniową, a do drugiej
agrestową.
Masa budyniowa
Z podanych składników ugotować budyń, wystudzić i zmiksować z
margaryną.
Składanie:
Biszkopt z kisielem ułożyć na spodzie, posmarować cieniutko
kremem, na krem nałożyć tężejące jabłka, znów biszkopt kakaowy, krem, jabłka,
żółty biszkopt. Wierzch posmarować kremem z bitej śmietany
Kremem z bitej śmietany:
250 ml śmietany 36 %
ubić z 5 łyżkami cukru pudru i 1 tężejącą galaretką rozpuszczoną w 0,5 szklanki
gorącej wody.