wtorek, 6 marca 2018

Tęczowa szarlotka


Tęczowa szarlotka
 Składniki:

blacha 25 x 30
12 jaj,
2 łyżek cukru,
4,5 łyżki mąki pszennej,
4,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
3 łyżeczki proszku do pieczenia ,
 1 kisiel wiśniowy lub inny,
 1,5 łyżki kakao.
MASA JABŁKOWA :
1 kg jabłek,
 0,5 szkl cukru,
 po 1 galaretce wiśniowej i agrestowej.
Krem śmietanowy:
250ml śmietany 36%
1 galaretka cytrynowa
5 łyżek cukru pudru
0,5 szklanki wody
MASA BUDYNIOWA :
0,5 l mleka,
 0,5 szkl cukru,
1 cukier waniliowy,
2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
250 g margaryny.

 Wykonanie:
Ciasto biszkoptowe :
ubić 4 białka, dodać 4 łyżki cukru, 4 żółtka, na koniec przesiane i wymieszane 1,5 łyżki mąki pszennej, 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,  1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Pierwsze piec bez dodatku,
do drugiego dodać kisiel,
a do trzeciego kakao.
Każdy z osobna piec po 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa jabłkowa
 Jabłka pokroić w kostkę, zasypać cukrem, zagotować, podzielić na dwie części, do jednej dodać rozpuszczoną w 1 szklance gorącej wody galaretkę wiśniową, a do drugiej agrestową.
Masa budyniowa
Z podanych składników ugotować budyń, wystudzić i zmiksować z margaryną.

Składanie:
Biszkopt z kisielem ułożyć na spodzie, posmarować cieniutko kremem, na krem nałożyć tężejące jabłka, znów biszkopt kakaowy, krem, jabłka, żółty biszkopt. Wierzch posmarować kremem z bitej śmietany
Kremem z bitej śmietany:
 250 ml śmietany 36 % ubić z 5 łyżkami cukru pudru i 1 tężejącą galaretką rozpuszczoną w 0,5 szklanki gorącej wody.

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...