Coś słodkiego na ząb
Biszkopt:
3 jajka
3/4 szklanki
cukru
1 łyżeczka
octu
1,5
łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki
mąki pszennej
1/3 szklanki
mąki ziemniaczanej
Białka
ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier, następnie ocet, żółtka, mąki i
proszek do pieczenia. Całość pieczemy ok 30 minut w 180 st. C
Masa śmietanowa:
Masa śmietanowa:
1 litr
śmietany 30%
2 łyżki
cukru pudru
6 łyżeczek
żelatyny
1 łyżka
kakao
Żelatynę
zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia na ok 10 minut. Po tym czasie
rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali. Połowę śmietany ubijamy z 1 łyżką
cukru pudru, dodajemy połowę żelatyny. Z pozostałą śmietaną postępujemy
analogicznie, z tym, że po ubiciu dodajemy do niej kakao i dopiero żelatynę.
Dodatkowo:
Dodatkowo:
puszka masy
kajmakowej
garść
orzechów laskowych
biszkopty
szklanka
mocnej kawy
pół
kieliszka wódki
czekolada
Złożenie
ciasta:
Parzymy kawę i pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie mieszamy z alkoholem Orzechy drobno siekamy, mieszamy z masą kajmakową i rozsmarowujemy na ostudzonym biszkopcie. Na kajmaku smarujemy białą śmietanę, a a na niej układamy równą warstwą biszkopty nasączone kawą z alkoholem. Biszkopty przykrywamy warstwą ciemnej śmietany, a na wierzch ciasta ścieramy czekoladę. Odstawiamy do lodówki na ok 3 godziny by ciasto stężało.
Parzymy kawę i pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie mieszamy z alkoholem Orzechy drobno siekamy, mieszamy z masą kajmakową i rozsmarowujemy na ostudzonym biszkopcie. Na kajmaku smarujemy białą śmietanę, a a na niej układamy równą warstwą biszkopty nasączone kawą z alkoholem. Biszkopty przykrywamy warstwą ciemnej śmietany, a na wierzch ciasta ścieramy czekoladę. Odstawiamy do lodówki na ok 3 godziny by ciasto stężało.