poniedziałek, 19 marca 2018

Chrzan domowy


Chrzan domowy

Składniki:
ok.500 g chrzanu
 sól
6 jajek
około 1 l wrzątku
Do podania:
śmietana 18%

Przygotowanie

Chrzan czyścimy i obieramy. Następnie ścieramy/rozdrabniamy go bardzo drobno, najlepiej w jakimś robocie kuchennym (im drobniej tym lepiej, ja użyłam robota kuchennego z tarką jak na placki ziemniaczane). Uważajcie bo po starciu ma bardzo intensywny zapach, więc lepiej się nad nim nie pochylać ;) Starte korzenie od razu przekładamy na durszlak i musimy go przelać – sparzyć wrzątkiem (około 1 litr wody). Dzięki temu nie ściemnieje i zachowa ostrość. Ugotowane wcześniej i obrane jajka również wrzucamy do rozdrabniacza lub robota kuchennego. Łączymy chrzan i jajka doprawiając odrobiną soli. Wkładamy do słoików, zakręcamy i odstawiamy do lodówki.
Przed podaniem mieszamy ze śmietaną. Tutaj ilość zależy od osobistych gustów ja dodaję około 2 łyżeczek śmietany na mały słoiczek (słoiczki mają około 200 g). Podajemy jako dodatek do jajek lub wędliny.
Tak przygotowany chrzan możemy przechowywać w lodówce przez około miesiąc, dzięki temu, że śmietanę dodajemy dopiero przed podaniem. Jest on również doskonały do sosów lub do zupy.
 Jeśli ktoś z Was nie lubi bardzo ostrego chrzanu musi użyć więcej wrzątku. Im bardziej go sparzycie tym on będzie słabszy.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...