Chrzan domowy
Składniki:
ok.500 g chrzanu
sól
6 jajek
około 1 l wrzątku
Do podania:
śmietana 18%
Przygotowanie
Chrzan czyścimy i obieramy. Następnie
ścieramy/rozdrabniamy go bardzo drobno, najlepiej w jakimś robocie kuchennym
(im drobniej tym lepiej, ja użyłam robota kuchennego z tarką jak na placki
ziemniaczane). Uważajcie bo po starciu ma bardzo intensywny zapach, więc lepiej
się nad nim nie pochylać ;) Starte korzenie od razu przekładamy na durszlak i
musimy go przelać – sparzyć wrzątkiem (około 1 litr wody). Dzięki temu nie
ściemnieje i zachowa ostrość. Ugotowane wcześniej i obrane jajka również
wrzucamy do rozdrabniacza lub robota kuchennego. Łączymy chrzan i jajka
doprawiając odrobiną soli. Wkładamy do słoików, zakręcamy i odstawiamy do
lodówki.
Przed podaniem mieszamy ze śmietaną. Tutaj ilość
zależy od osobistych gustów ja dodaję około 2 łyżeczek śmietany na mały
słoiczek (słoiczki mają około 200 g). Podajemy jako dodatek do jajek lub
wędliny.
Tak przygotowany chrzan możemy przechowywać w lodówce
przez około miesiąc, dzięki temu, że śmietanę dodajemy dopiero przed podaniem.
Jest on również doskonały do sosów lub do zupy.
Jeśli ktoś z Was nie lubi bardzo ostrego chrzanu musi użyć więcej wrzątku. Im bardziej go sparzycie tym on będzie słabszy.
Jeśli ktoś z Was nie lubi bardzo ostrego chrzanu musi użyć więcej wrzątku. Im bardziej go sparzycie tym on będzie słabszy.