Babka marmurkowa
Składniki:
3 jajka
3/4 szklanki cukru
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej typ 650 + 1 łyżka mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki wody gazowanej
1/3 szklanki oleju
1,5 łyżki kakao
aromat śmietankowy
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Ustawiamy na
garnku miskę i wbijamy jajka, dodajemy cukier. Wszystko dokładnie miksujemy do
momentu aż cukier całkowicie się rozpuści.
Do ubitych jajek dodajemy na przemian trochę mąki,
proszek do pieczenia, wodę oraz olej. Wszystko razem miksujemy do uzyskania
jednolitej konsystencji.
Ciasto rozdzielamy na dwie miski. W pierwszej misce
3/4 jasnej masy gdzie dodajemy mąkę i aromat. Natomiast 1/4 masy w drugiej
misce dodajemy kakao. Dokładnie miksujemy po dodaniu składników.
Keksówkę wykładamy na spodzie papierem a boki
smarujemy masłem. Wlewamy jasną masę a następnie na środku po długości keksówki
rozlewamy ciemną masę i delikatnie rozsmarowujemy na boki. (powstanie nam wtedy
główka oraz uszy owieczki).
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15
minut a następnie przez 30 w temperaturze 160 stopni. Sprawdzamy czy babka jest
gotowa wkładając długą wykałaczkę w ciasto - jeśli po wyjęciu jest sucha możemy
wyjąć ciasto.