Jabłkowy duet
Składniki:
Składniki na ciasto:
Mąka tortowa 60 dag
Margaryna 1 szt.
Cukier puder 1 szklanka
Proszek do pieczenia 2 łyżeczki pełne
Cukier waniliowy 1 szt.
Jajko 1 szt.
Żółtka jajka 3 szt.
Kwaśna śmietana 4 łyżki
ocet 1 łyżka
Smalec 1 łyżka
Składniki na masę jabłkową:
Jabłka 2 kg
Galaretka cytrynowa 3 szt.
Składniki na polewę orzechową:
Orzechy włoskie posiekane 20 dag
Cukier 15 dag
Mleko 3 łyżki
Miód 3 łyżki
Masło 15 dag
Przygotowanie:
Wykonanie masy jabłkowej:
Jabłka obrać, pokroić na cząstki, podsmażyć, dodać galaretki i smażyć do rozpuszczenia się galaretek. Przestudzić, przełożyć placki.
Wykonanie ciasta:
Z podanych składników zagnieść ciasto i upiec 3 jednakowe placki (blaszka 24x34 cm). Każdy oddzielnie, piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
Wykonanie polewy orzechowej:
Wszystkie składniki na polewę zagotować i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Polewę rozprowadzić na placku, odstawić na dobę w chłodne miejsce bo po tym czasie będzie miękkie.
Jabłka obrać, pokroić na cząstki, podsmażyć, dodać galaretki i smażyć do rozpuszczenia się galaretek. Przestudzić, przełożyć placki.
Wykonanie ciasta:
Z podanych składników zagnieść ciasto i upiec 3 jednakowe placki (blaszka 24x34 cm). Każdy oddzielnie, piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
Wykonanie polewy orzechowej:
Wszystkie składniki na polewę zagotować i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Polewę rozprowadzić na placku, odstawić na dobę w chłodne miejsce bo po tym czasie będzie miękkie.