wtorek, 20 marca 2018

Jabłkowy duet


Jabłkowy duet


Składniki:

Składniki na ciasto:
Mąka tortowa 60 dag
Margaryna 1 szt.
Cukier puder 1 szklanka
Proszek do pieczenia 2 łyżeczki pełne
Cukier waniliowy 1 szt.
Jajko 1 szt.
Żółtka jajka 3 szt.
Kwaśna śmietana 4 łyżki
ocet 1 łyżka
Smalec 1 łyżka
Składniki na masę jabłkową:
Jabłka 2 kg
Galaretka cytrynowa 3 szt.
Składniki na polewę orzechową:
Orzechy włoskie posiekane 20 dag
Cukier 15 dag
Mleko 3 łyżki
Miód 3 łyżki
Masło 15 dag

Przygotowanie:

Wykonanie masy jabłkowej:
Jabłka obrać, pokroić na cząstki, podsmażyć, dodać galaretki i smażyć do rozpuszczenia się galaretek. Przestudzić, przełożyć placki.
Wykonanie ciasta:
Z podanych składników zagnieść ciasto i upiec 3 jednakowe placki (blaszka 24x34 cm). Każdy oddzielnie, piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
Wykonanie polewy orzechowej:
Wszystkie składniki na polewę zagotować i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Polewę rozprowadzić na placku, odstawić na dobę w chłodne miejsce bo po tym czasie będzie miękkie. 


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...