wtorek, 27 marca 2018

Pulpety w sosie pomidorowym z makaronem



Pulpety w sosie pomidorowym z makaronem

Składniki na pulpeciki:

500 g mielonego mięsa
jajko
starta skórka z cytryny
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
2-3 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
olej
makaron taki, jaki lubimy

Składniki na sos

kilka świeżych dojrzałych pomidorów lub przecier pomidorowy
biała cebula średniej wielkości
czosnek
sól
pieprz
odrobina cukru

Przygotowanie:

 Mięso przełóż do miski. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i startą skórkę z cytryny. Wbij jajko. Dosyp bułkę tartą. Dorzuć drobno posiekaną natkę pietruszki i wszystko wymieszaj. Zrób z mięsa nieduże kulki. Na głębokiej patelni rozgrzej olej i usmaż kulki, aż się ładnie opieką z każdej strony. Cebulę i pomidory pokrój w drobną kostkę. Do pulpecików dodaj najpierw cebulę, a po kilku minutach pomidory. Podlej całość odrobiną wody. Duś wszystko przez kilkanaście minut, aż do momentu, gdy warzywa się rozgotują i powstanie gładki sos. Dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Mięsne kulki w lekkim sosie pomidorowym podawaj ze świeżo ugotowanym makaronem.

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...