Pulpety w sosie pomidorowym z makaronem
Składniki
na pulpeciki:
500 g mielonego mięsa
jajko
starta skórka z cytryny
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
2-3 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
olej
makaron taki, jaki lubimy
Składniki
na sos
kilka świeżych dojrzałych pomidorów lub przecier
pomidorowy
biała cebula średniej wielkości
czosnek
sól
pieprz
odrobina cukru
Przygotowanie:
Mięso przełóż do miski. Dodaj przeciśnięty
przez praskę czosnek i startą skórkę z cytryny. Wbij jajko. Dosyp bułkę tartą.
Dorzuć drobno posiekaną natkę pietruszki i wszystko wymieszaj. Zrób z mięsa
nieduże kulki. Na głębokiej patelni rozgrzej olej i usmaż kulki,
aż się ładnie opieką z każdej strony. Cebulę i pomidory pokrój
w drobną kostkę. Do pulpecików dodaj najpierw cebulę, a po kilku minutach
pomidory. Podlej całość odrobiną wody. Duś wszystko przez
kilkanaście minut, aż do momentu, gdy warzywa się rozgotują i powstanie gładki
sos. Dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Mięsne kulki w
lekkim sosie pomidorowym podawaj ze świeżo ugotowanym makaronem.