wtorek, 27 marca 2018

Mazurek makowo-kokosowy


Mazurek makowo-kokosowy
Ciasto
 Składniki:
10 białek
1 szklanka cukru
½ kostki margaryny
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka suchego maku
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
Białka ubić z cukrem i stopniowo dodawać rozpuszczoną, ale nie gorącą margarynę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mak.Wymieszać. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.. Piec około 30-40 min w temperaturze 160stopni Celsjusza.

Masa
Składniki:
2 szklanki mleka
1 kostka masła
 3 łyżki mąki pszennej
10 łyżek wiórków kokosowych
1 szklanka cukru pudru
1 żółtko

Wykonanie:
Do połowy mleka dodać wiórki kokosowe, mąkę i wymieszać. Pozostałe mleko zagotować i wlać do niego mleko z wiórkami i mąką. Ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkiem, po łyżce dodawać wystudzony budyń.

Ułożenie placka

Upieczone ciasto podzielić na pół i przełożyć  połową masy. Resztę masy włożyć na wierzch i rozsmarować. Udekorować bakaliami np. płatkami migdałów wiórkami i polewą czekoladową

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...