Mazurek makowo-kokosowy
Ciasto
Składniki:
10 białek
1 szklanka cukru
½ kostki margaryny
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka suchego maku
1 ½ łyżeczki proszku do
pieczenia
Wykonanie:
Białka ubić z cukrem i
stopniowo dodawać rozpuszczoną, ale nie gorącą margarynę, mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i mak.Wymieszać. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem
do pieczenia.. Piec około 30-40 min w temperaturze 160stopni Celsjusza.
Masa
Składniki:
2 szklanki mleka
1 kostka masła
3 łyżki mąki pszennej
10 łyżek wiórków kokosowych
1 szklanka cukru pudru
1 żółtko
Wykonanie:
Do połowy mleka dodać wiórki
kokosowe, mąkę i wymieszać. Pozostałe mleko zagotować i wlać do niego mleko z
wiórkami i mąką. Ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkiem, po łyżce
dodawać wystudzony budyń.
Ułożenie placka
Upieczone ciasto podzielić na
pół i przełożyć połową masy. Resztę masy
włożyć na wierzch i rozsmarować. Udekorować bakaliami np. płatkami migdałów
wiórkami i polewą czekoladową