Parówki
w naleśnikach
Składniki
3/4 szklanki mleka,
20 dag mąki,
szczypta soli,
6 cienkich parówek z szynki lub
drobiu,
4 jaja,
tarta bułka,
10-15 dag ostrego, żółtego sera,
kilka łyżek keczupu,
łyżka oliwy,
olej i łyżka masła (do smażenia).
Przygotowanie:
Mleko i 2 jaja rozmącić z mąką, dodać
szczyptę soli i oliwę. Dobrze wymieszać, odstawić na pół godziny. Usmażyć 6
naleśników. Ser zetrzeć na tarce z dużymi otworami.
Parówki obrać z osłonek, ułożyć po
jednej na każdym naleśniku, posmarować keczupem, posypać startym serem.
Pozostałe jaja roztrzepać. Naleśniki zwinąć, obtaczać w jajach i tartej bułce.
Na patelni rozgrzać olej zmieszany z
masłem. Obsmażyć na nim każdy naleśnik ze wszystkich stron na złoty kolor.